Wait what?!
“De zomer staat om de hoek en jij begint over de winter, dude je spoort niet!”, hoor ik je al zeggen. Luister nou maar, je wilt liever nu al je winter gear bij elkaar sprokkelen. Waarom? Omdat de zomer voor de deur staat natuurlijk! De wintercollectie moet namelijk plaatsmaken voor de zomercollectie, zoals bij alle winkels. Daarnaast komt vrijwel ieder merk, elk jaar, met nieuwe modellen. Wetsuits, hoodies, handschoenen, schoenen, you name it. Elk jaar zo veel nieuw spul, dat je niet meer weet waar je moet beginnen met zoeken. Dat houdt in dat modellen van vorige seizoenen stukken goedkoper worden aangeboden, dus get it while it’s still hot!
Nieuwe modellen zijn vaak zo kneiter duur, dat je jezelf afvraagt of het nog wel rendabel is om te surfen. Zeker als je regelmatig surft, dus niet een week op surfkamp in Mimizan, zal je sneller een nieuw wetsuit moeten kopen. Alle gebruiksvoorwerpen slijten nou eenmaal, dus deal with it. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Van milieuvriendelijke pakken met quadruple gesealde naden tot ultrastretch-bamboo-chestzip-over-de-loop-natpak-3.0, verzin het en het bestaat vast!
Wat je echt nodig hebt.
Allereerst heb je in Nederland een wetsuit nodig, eigenlijk het hele jaar door. Voor elk seizoen zou je een andere dikte kunnen gebruiken. Eind augustus, begin september zie je altijd wel een paar té enthousiaste boys met té felle groene lycra’s en H&M boardshorts (met ballennetje) die stoer op Scheveningen-noord banjeren met een 10’0 softtop. Het zijn echter geen tropische temperaturen, dus alle anderen dragen gewoon een wetsuit, of nog erger een boardshort OVER je wetsuit. All jokes aside, iedereen begint met surfen op zijn of haar manier, het ziet er alleen echt mega debiel uit.
In de winter wil je eigenlijk altijd minimaal een 5/3mm wetsuit. 5/3mm houdt simpelweg in dat de dikste stukken van je pak, dus je torso, 5 millimeter zijn en de dunnere delen, armen en soms benen, 3 millimeter. Gezien het feit dat de zee de meeste tijd van het jaar erg koud is, met temperaturen van 6°C of minder in de winter, wil je goed geïsoleerd zijn. Een 5/3mm kan dan zelfs nog te koud zijn, maar met een Hooded vest heb je vaak al 2mm extra. Er zijn ontzettend veel verschillende merken, dus kies er een naar jouw smaak. Laat je niet teveel leiden door wat je ziet, maar pas hem. Sluit het pak goed aan op je onderrug? Kun je fatsoenlijk squat bewegingen maken? Heb je genoeg rek in je pak om goed te kunnen peddelen? Hou in je achterhoofd dat service en advies ook in de prijs van een wetsuit zitten inbegrepen, liever iets meer uitgeven aan een pak waar je echt wat aan hebt, dan zooi kopen op het internet. Wees geen krent en ga naar een goede surfshop en laat je daar adviseren. Vraag vooral naar de wat oudere modellen en laat ze kijken hoe het pak op je lichaam zit, trust me on this one, ze hebben er verstand van!
Als je binnenkort je eerste keer een wetsuit-pas-dag hebt dan wens ik je alvast veel succes. Mijn record wetsuits passen staat op 5, kijken of jij erover heen kan!
Zeker voor de koude dagen heb je een hoodie nodig. Soms heb je een losse cap, soms heb je een hooded vest en aan sommige pakken zit zelfs een hood vast. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een wetsuit met een losse hooded vest. Zo kun je, zodra het water weer warmer wordt, je hooded vest uit doen en weer lekker verder surfen, in hetzelfde pak, stukken cheaper dus!
Ook handschoenen zijn noodzaak, Er is niks zo naar als het niet meer voelen van je inmiddels paarsblauwe, al-frostbite-vertonende handen. Ook hier heb je weer een hele variëteit aan soorten, die over het algemeen onder te verdelen vallen in drie soorten: handschoen, want en lobster. Het aantrekken van handschoeisel is altijd een opgave, toch zijn sommigen iets fijner dan de ander. Het voordeel van een handschoen is dat je meer grip hebt en het aan- en uittrekken wat makkelijker gaat. Het grote nadeel is echter dat je vingers sneller koud worden, terwijl we dat juist tegen willen gaan.
Een want lijkt hiervoor de oplossing te bieden, deze zijn een stuk warmer, alleen heb je minder grip. Peddelen gaat wel makkelijker met een want, aangezien je een gesloten oppervlak door het water stuwt.
Als laatste heb je de lobster, wat eigenlijk het beste van beide werelden combineert. Zo heb je meer grip omdat je duim en wijsvinger los zitten, daarbij heb je ook meer warmte en peddel power omdat je laatste drie vingers bij elkaar zitten. Je wilt minimaal 5mm hebben, volgens mij maken ze gloves ook niet dunner, anders is het echt te koud.
Schoenen heb je met een volledige neus of split-toe. Split-toe vind ik niet lekker zitten en trap ik makkelijker dubbel zodra ik mijn pop-up doe. Sommige vrienden van mij zweren bij split-toe, kijk waar je voorkeur naar uit gaat en test het. 5mm is the way to roll!
Tip: Steek je (hand)schoenen in je mauwen en pijpen van je pak, zo stroomt er minimaal water naar binnen en schiet je gear niet zo snel uit!
Mocht je echt een koukleum zijn dan kan het smeren van vaseline op je gezicht een uitkomst bieden. Als ik het doe dan zijn mijn wenkbrauwen nog twee weken zo vet als spek, dus begin ik er niet meer aan.
Alhoewel het winter is, kun je nog steeds verbranden. Het wateroppervlak weerkaatst altijd de UV-stralen, smeren dus.
Verder heb je een goede koudwater wax nodig om voldoende grip op je plank te blijven houden. Ook hier heb je weer tig merken en soorten, mijn voorkeur gaat uit naar Sticky Bumps of Mr. Zogs Sexwax x-cold to cold.
Als allerlaatste wil ik je ten zeerste aanraden om fatsoenlijke oordoppen te kopen. Je kan ze op maat laten maken, bijvoorbeeld bij een audicien. Goedkope doppen doen het ook prima, ze slijten alleen sneller en je raakt ze veel sneller kwijt. Het klinkt raar, maar je wilt oordoppen omdat je wilt surfen. Zeker als het water ijskoud is, er een snijdende wind staat en het wellicht zelfs hagelt of sneeuwt, wil je voorkomen dat er een kou op je oren slaat. Als dit vaak gebeurd kan het kraakbeen in je gehoorgang dichtgroeien met Surfer’s oor tot gevolg. Het kan operatief verwijderd worden, maar dat resulteert wel in minimaal zes weken niet surfen en dat willen we niet. Wees niet eigenwijs en investeer in goede doppen.
Ohja, als je het water uit komt en je gaat je omkleden in de kou, is een robie (een soort van poncho met capuchon van badstof) alleen maar handig. Ze zijn prijzig, maar je zou ze ook zelf kunnen maken van oude handdoeken, reduce, reuse, recycle.
Mijn gear van afgelopen winter (foto)
-
6’8 custom Bushman shortboard.
-
5:3mm E-bomb ripcurl wetsuit.
-
2mm Xcel ultrastretch bamboo hooded vest.
-
Ripcurl 5:3mm flashbomb lobster glove.
-
O’Neill 5mm boots, rounded toe.
-
Wave Riding Vehicles 7’0 leash.
-
FCS M-5 quad set-up.
-
FCS Ratchet tool.
-
Earplugs.
-
Surfersskin spf30+ zonnebrand.
-
Mr. zogs x-cold to cold sexwax.
Shuca says
Goed artikel. Ik kan de proplugs vented aanbevelen voor het surfen. Kosten rond de 20,- dus zeker de moeite waard. Misschien ook mensen ervaring met andere oordopjes?