Ik weet niet precies waarom, maar van alle pakken die ik heb gekregen vind ik dit een van de meest controversiële. Misschien komt dat wel omdat het wetsuit €495 kost.
Naar eigen zeggen is Rip Curl’s Heat Seeker reeks een revolutie binnen de wetsuits. Ze maken hiermee nogal een statement, maar ik ga graag de uitdaging aan. In feite is er niks mis met zo’n zelfverzekerde tone of voice, maar als je dan ook nog zo’n prijs vraagt dan moet je het wel waarmaken.
Background
Rip Curl is een van de weinige merken met een eigen fabriek, maar dit ligt toch ook nog iets genuanceerder. Rip Curl zat eerst wel volledig bij dezelfde fabrikant als alle anderen, maar hebben in 1997 een wetsuitfabrikant in Thailand opgekocht. Toch vind een groot deel van Rip Curl’s productie ook nog steeds plaats bij dezelfde fabrikant als alle anderen. Mystic laat hun pakken daar trouwens ook maken, vandaar dat je bij hun pakken ook dingen van Rip Curl terug ziet komen.
Rip Curl heeft zoals alle merken heel veel verschillende lijnen die verdeeld zijn over prijscategorieën. Bovenaan hun lijst, de duurste pakken, vind je de Flashbomb Heat Seekers. Volgens hen de meest comfortabele, warme en snelst drogende pakken.
Met teruggeefs
Ik heb de Rip Curl hun Flashbomb Heat Seaker 4/3 Zip Free wetsuit getest. Het nieuwe model van 2019. Klinkt fancy, zo’n top of the line pak, maar ik moet hem ook weer teruggeven als ik klaar ben. Geen idee of dat een wens was van Rip Curl of van de distributeur, maar de distributeur deelde het wel heel duidelijk mee.
Ergens vind ik het best schraal dat ik het pak niet mag houden. Ik heb hem notabene getest en ik besteed er online aandacht aan. Wat dat betreft is dit voor Rip Curl een veel goedkopere investering dan voor mij. Natuurlijk is het wel gaaf om zo’n pak gewoon te mogen testen, maar het is ook een goeie strategische zet geweest om aan andere (kleinere) merken te laten zien hoe serieus dit project is. Dat heeft natuurlijk veel invloed gehad op het overhalen van andere merken. Pakken die ik overigens wel gewoon allemaal mocht houden.
E-book
Mijn plan is om later een e-book te publiceren waarin ik dieper op bepaalde onderwerpen in ga. Bij veel reviews is er namelijk overlap of het is redelijk complex. Ik ga niet 17 keer hetzelfde verhaal vertellen of zover uitweiden dat het bijna niet relevant is voor de review. Af en toe zal ik wel wat meer moeten vertellen, dat doe ik dan ook, maar voor de volledige verdieping zal ik je dan verwijzen naar het e-book. Wanneer ‘ie precies af is kan ik nog niet zeggen.
Neopreen, lining en features
Laten we het nu maar eens over het pak gaan hebben. De Rip Curl hun Flashbomb Heat Seeker 4/3 Zip Free. Het nieuwe model van 2019.
Beter pakken we de labels er even bij. Je weet wel, dat kaartenboekje wat super flashy is opgemaakt. Ik leg je precies uit wat ze met al die termen bedoelen en of hun wetsuit ook wel echt zo werkt zoals ze zeggen dat het moet doen.
Het neopreen van dit pak bestaat eigenlijk uit twee verschillende soorten waaraan verschillende features zijn toegevoegd. Nouja, het soort rubber is hetzelfde, maar vooral hoe het gelined is verschilt binnen dit pak. Rip Curl heeft voor dit pak trouwens een van hun meest soepele en warme neopreensoorten gekozen. De E5. Met lining bedoel ik natuurlijk het laagje stof, nylon, dons of polyester wat op het rubber is geplakt. Dat noemen ze bij Rip Curl Flashlining
De E5 Flashlining, het donsachtige laagje aan de binnenkant, is gemaakt van polyamide. Het moet voor meer warmte zorgen en voor snellere droogtijden. Schijnbaar omdat het twee verschillende laagjes dons zijn die het water snel afvoeren. Daarover later meer.
De lining op de buitenkant is voornamelijk gemaakt van een normale nylon. Ze noemen dit bij Rip Curl E5 Jersey. Wat trouwens ook een soort poylamide is. Polyamide, a.k.a. kunststof, wordt gewoon chemisch vervaardigd in een fabriek. Noem het Jersey, lining of nylon, het is in feite allemaal hetzelfde. Een laagje, meestal 0,5mm, wat op ruw neopreen is geplakt voor extra isolatie, maar ook voor makkelijker aan- en uittrekken en het tegengaan van rash.
Verder noemen ze op de labels ook nog:
- 4 way stretch panels; dat alle rubber en nylon in vier richtingen kan rekken in plaats van twee. Zorgt voor meer bewegingsvrijheid.
- hydro-lock collar; wat strakkere ongelined neopreen rond je hals. Ongelined neopreen plakt meer en zorgt in dit geval voor minder spoelen van koud water.
- drainage system; gaatjes in plekken in het pak waar water op kan hopen. Bijvoorbeeld bij je borst. Door deze gaatjes loopt het weg en blijf jij warm.
- Magnet Key stash pocket; een vakje wat op je bovenbeen zit voor je fietssleutel, het wordt afgesloten met een magneetje. Werkte teringgoed kan ik je zeggen.
- S-flex Knees; het materiaal van de kniestukken. Stugger neopreen met structuur voor meer grip en wat tegen een stootje kan.
- Seamless Underarm & shoulder; Geen gestikte naden tussen de arm en schouderpanelen.
- Zip free; geen rits, duhh.
- Flex Energy; fijn ongelined neopreen op rug en schouders wat meer warme vast zou moeten houden. Mede omdat het warmte opwekt door oprekking en wrijving aan de binnenkant van de “speciale” Flex Energy Flash Lining.
- Liquid Mesh; wat ruwer ongelined neopreen op je borst tegen kou door de wind.
- Internal E5 Flashlining Tape on stress points; rekbare neopreen tape op de naden en gevoelige punten waar panelen samen komen. Deze tape is ook bedekt met het dons van de flashlining.
- Thermo Shield; Geprinte gladde stukjes op gelined neopreen op de armen om afkoeling door de wind te voorkomen.
Bij elke benaming van elke feature heb ik zo droog mogelijk gezet wat de functie van elk onderdeel zou moeten zijn. Door de marketingtermen weg te halen en het als functie te beschrijven wordt het al veel makkelijker om te testen of al deze features überhaupt wel zin hebben.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de feature seamless underarm & shoulder. Ze maken hier eigenlijk misbruik van het vage van het woord seamless. Nu klinkt het misschien flauw om diep in de semantiek van woorden te duiken, maar letterlijk vertaald betekent het naadloos. Met andere woorden: zonder merkbare overgang. En dat is per definitie niet waar. De naden zijn aan elkaar gelijmd en hebben een taping aan de binnenkant om deze gelijmde naden te verstevigen. Je ziet over het algemeen dat de lijm van de meeste wetsuits over tijd en (slecht) gebruik los gaat laten. Door op een kritieke plek, waar veel spanning op komt, te kiezen voor alleen maar lijm en tape kan je dus wél winnen op rekbaarheid, maar kan je ook inleveren op hoe lang je pak meegaat. Gelijmde naden kunnen sneller loslaten. Seamless doet dus vermoeden dat er geen naden zijn, maar die zijn er wel. Ze zijn alleen niet gestikt zoals je normaal gesproken ziet.
Zo zien we eigenlijk wel meer hippe woorden, bij alle merken overigens, die het vrij lastig maken om dit pak objectief te beoordelen.
Laten we daarom deze review eens op hun pronkstukken focussen, al die andere features zijn namelijk redelijk standaard en te vinden in bijna elk pak.
Constructie
Zo pronken ze bijvoorbeeld vooral met Thermo Shield, E5 Flashlining, Flex Energy en hun E5 neopreen. Met de nadruk op het feit hoe warm en comfortabel hun pak, maar ook hoe snel deze droogt, zonder in te leveren op stretch. Hierbij hoort ook dat ze pleiten voor zip free, een relatief nieuwe ontwikkeling.
Nu is het niet zo dat zip free echt nieuw is, maar omdat neopreen vroeger toch stugger was, en wetsuits aantrekkelijk nog kutter was, was zip free niet echt de meest praktische oplossing. Je kwam er gewoon te lastig in. Tegenwoordig hebben we steeds soepeler neopreen en complexere constructies van de panelen in een wetsuit.
Ik moet zeggen dat dit ook echt veel beter gaat dan eerst, maar nog steeds is zip free moeilijker aan- en uittrekken dan een chest-zip. Het voordeel van zipless is dat er geen water via ritsen naar binnen kan stromen en dat de stugheid van de gehele rits en de sluiter weg zijn op je borst en schouders. Hoeveel voordeel je daar nou echt van hebt of merkt is lastig te meten. Ik denk dat je vooral wint op comfort in plaats van functionaliteit bij bewegen. En dat kan natuurlijk ook een strategie van Rip Curl zijn. Dat is prima.
Ondanks dat ik het aan- en uittrekken lastiger vond dan bij een normale chest-zip went het na een tijdje wel. Toch merkte ik ook nog dat er op kritieke naden teveel spanning komt te staan en de lijm van stukjes verstevigingstape al wat los ging laten.
Deze vorm van zip free is al een hele vooruitgang, maar ik denk dat we toch nog een lange weg te gaan hebben.
Pasvorm
Kenmerkend aan de paneelconstructie van dit pak is het gebruik van grote panelen op plekken waar je veel beweegt. Vooral op de boven- en onderrug en op de borst. Dat kan je als iets goeds zien want daardoor heb je minder (gestikte) naden. Door minder (gestikte) naden kan een paneel makkelijker meer rekken en geeft dus wat meer bewegingsvrijheid. Het nadeel is daardoor wel dat je wat inlevert op een aansluitende pasvorm, maar dat verschilt natuurlijk altijd van persoon tot persoon. Ik ben er in ieder geval fan van.
Over pasvorm kan en ga ik je niet teveel vertellen. Ik vond het pak fijn zitten en had niet het idee dat ik ergens ruimte tekort kwam. Het pak voelde droog wel wat strakker aan dan alle andere pakken die ik heb getest. Hou er dus rekening mee dat jij dat mogelijk ook kan hebben. Zodra je het water in stapt werd het soepeler en merkte je er niks meer van.
Het komt waarschijnlijk door de twee laagjes Flash Lining. Geen idee hoeveel mm dikker het daardoor meer is dan het gemiddelde “badstofje” bij andere merken, maar omdat ik zoveel pakken heb aangehad viel het mij wel even op. Dat komt mede omdat die Flash lining over de gehele binnenkant zit, waar het bij andere merken alleen maar op de bovenbenen en je torso zit. Waarschijnlijk was het pak mede daarom ook vrij warm
Nu gaan we ons op glad ijs begegeven.
Warmte
Het pak was lekker warm, maar het is onmogelijk vast te stellen waar dit precies door komt.
Voorheen hadden de Flash Bombs alleen maar Flash lining aan de binnenkant, maar de introductie van Thermo Shield en Flex energy + Flex Energy Flash lining zou voor een revolutie moeten zorgen. Rip Curl laat de Heat Seeker “technologie” zien door Mick Fanning te laten peddelen en het vast te leggen met een infraroodcamera. In mijn ogen echt dikke bullshit omdat je 1) niet objectief kan bewijzen hoe significant het warmteverschil wordt ervaren tussen lichaamsdelen. Je zou het wel kunnen bewijzen door te vragen naar ervaringen, maar introspectie is niet de meest betrouwbare bron van meten. 2) Daarnaast moet je je ook nog afvragen in hoeverre de verschillen met andere pakken en lichaamsdelen echt kan worden waargenomen. Als Rip Curl het echt goed en objectief hadden gemeten hadden ze dit laten zien in vergelijking met 4/3s van andere merken + met de vorige editie van hun eigen Flash bomb.
‘Flex Energy is a revolutionary neoprene lining that generates heat when stretched. As you move through the water, the Flex Energy activates and heats the wetsuit while you move. If you stay active, you stay warm.’ – Rip Curl Boykie
Dit is exact wat ik bedoel. Hoe meet je dit? Want zeggen dat je warm blijft als je actief blijft is natuurlijk leuk, maar komt dat alleen door je eigen beweging of door het rekken van de stof? Of misschien wel een combinatie?
Het ding met die hele infraroodcamera is dus een beetje een gimmick als je het mij vraagt. Een marketingtrucje om jou ervan te overtuigen dat dit pak echt heel warm is.
Zoals ik al aangaf vond ik dit pak ook daadwerkelijk warm, maar dat objectief vast kunnen stellen en vergelijken met andere pakken en eerdere edities is bijna niet te doen. Er zijn zoveel variabelen die invloed hebben op de isolerende werking van je pak dat het wetenschappelijk testen, met het tempo waarbij elk jaar nieuwe pakken worden uitgebracht, nagenoeg onmogelijk en interessant is voor de consument.
Ik denk dat de warmte van het pak vooral komt doordat die Flash lining over de gehele binnenkant van het pak zit, dat zorgt immers ook voor een dikkere laag. Daarnaast merk je ook dat de Liquid Mesh/Flex Energy panelen best wat warmte oppakken als de zon flink schijnt, maar dat doen in feite alle single lined panelen en is dus niet per se uniek.
Snel droog?
Nu we het toch over wetenschappelijk testen hebben. Ik heb natuurlijk ook een hele grote droogtest gedaan. Deze droogtest heb ik zo betrouwbaar, valide en wetenschappelijk mogelijk proberen op te zetten. Ik ga de volledige resultaten (nog) niet delen, maar kan ik je wel wat bijzonders vertellen over de snelheid van drogen van het Rip Curl pak.
Rip Curl Flashbombs staan bekend om het feit dat ze snel drogen. Wat ik je daarover kan vertellen is dat, objectief gezien, de Rip Curl Flashbomb Heat Seeker 4/3 zip free niet sneller droog was dan andere pakken. Sterker nog, hij droogt significant langzamer dan bijna alle andere pakken.
Verwar je overigens niet, waar je significante verschillen ontdekt moet je ook kijken hoe sterk dat effect is. Ik kan je vertellen dat dit significante effect niet echt sterk is. Relatief te verwaarlozen dus.
Dit komt allemaal met een hele grote máár.
Het gekke van dit pak is dat de Flash lining schijnbaar twee laagjes heeft. Het buitenste laagje heeft een wat lagere vezeldichtheid en het onderste laagje, wat het dichtste bij het neopreen zit, heeft een hogere vezeldichtheid. Het idee is dat het water zo makkelijker afgevoerd kan worden.
Wat je dus wél bij dit pak merkt is dat hij ontzettend snel droog aanvoelt. Sterker nog, hij voelt sneller droog aan dan alle andere pakken die ik getest heb. Zo ben ik erachter gekomen dat een sneldrogend pak dus een gevoelsfactor heeft en een objectieve factor. Je kan objectief dus niet zeggen dat dit pak het snelste droog is, maar wel dat hij het snelst droog aanvoelt. Aan jou de keuze om te bepalen wat je daarvan vindt.
Bij het surfen vond ik de Flash lining ook nogal gek. Op een positieve manier. Ik had het idee dat er weinig tot geen water naar binnen stroomde bij een wipe-out. Ondanks dat de cuffing (wat strakker bij je nek, polsen en enkels om binnen stromend koud water buiten te houden en opgewarmd water binnen) niet dusdanig vernieuwend lijken te zijn ten opzichte van andere wetsuits, zou het hele zip free aspect hier ook een rol in kunnen spelen. De paar druppels die wel naar binnen kwamen voelde ik letterlijk van boven naar beneden glijden. Misschien komt dat wel door het buitenste laagje Flash lining. Ik weet niet hoe deze constructie op de lange termijn blijft werken, maar ik vind het een bizarre ontwikkeling en één van de pluspunten van dit pak.
Duurzaamheid
Daarmee komen we dus ook op een stukje duurzaamheid. En daar ga ik heel eerlijk over zijn. Ik kan daar geen zak over vertellen. Omdat ik de nieuwste pakken heb kan ik lastiger vergelijken met andere surfers hoe lang het pak bij hen meeging. Het feit dat ik zeventien andere pakken moest testen maakt het niet makkelijker om inhoudelijk iets te kunnen zeggen over hoe lang dit pak meegaat. Dan heb je ook nog het hele idee dat je vergelijkingen moet maken op basis van de vorige editie van een pak, maar die had ik natuurlijk ook niet. Daarnaast moest ik hem ook teruggeven dus kan je zoiets ook niet langer testen.
Flash Bomb lining heeft vaker onder vuur gelegen omdat het sneldrogende effect naar een aantal keer surfen al flink afnam. Ik heb dit na een sessie of tien nog niet meegemaakt, maar graduele afname van deze functie lijkt mij niet onlogisch als je de constructie van de vezels bekijkt. Koffiedik kijken met het verleden in ons achterhoofd dus.
Verder zitten er ook redelijk wat single-lined stukken neopreen in het pak. Dat noemen ze bij dit pak onder anderen Liquid Mesh, Flex Energy en Thermo Shields.
Het voordeel van single-lined neopreen is dat jij je pak makkelijker aan en uit krijgt en het ook wat warmer is. Het vangt wat meer zonlicht op dan dubbel gelinede panelen.
Het ‘single’ lined gedeelte van het paneel zit namelijk aan de binnenkant van je pak. Waar de Flash Lining dus zit. Omdat er géén laagje nylon op de buitenkant zit kan er dus ook geen windchill ontstaan. Neopreen neemt namelijk geen water op. Nylon, polyester etc. wel. Wind dat op nat nylon blaast kan ervoor zorgen dat je sneller afkoelt. Als je dat laagje nylon niet hebt gebeurt dat dus niet.
Het nadeel is wel dat “bloot” neopreen vrij kwetsbaar is voor scheuren. Zeker als je het pak snel aan- en uit wil trekken of hem iets anders wil positioneren moet je met dit soort single-lined stukken uitkijken. Pas daarom ook op met scherpe nagels of scherpe randen van objecten. Dit is een issue bij alle wetsuits met single-lined neopreen.
Verder moet je goed uitkijken met klittenband van surfschoentjes en je leash. Jersey’s en linings zijn daar nog steeds allergisch voor. Zodra de scherpe tandjes van klittenband ermee in contact komen gaat de lining rafelen en kan het neopreen bloot komen te liggen en sneller scheuren. Ook dit is een issue bij alle wetsuits. Zelfs na één of twee keer surfen
De gebruikte materialen zijn niet echt milieuvriendelijk. Hou in je achterhoofd dat definiëren wat duurzaam betekent écht ontzettend lastig is. Misschien kort door de bocht, maar eigenlijk is elk wetsuit niet goed voor het milieu. Als Rip Curl “milieuvriendelijke” elementen hadden gebruikt dan hadden ze daar echt wel mee gepronkt. Dat doet namelijk elk merk wat ook maar iets heeft met een “duurzamer” concept.
Dit wetsuit is dus helemaal van “gewoon” neopreen, synthetisch rubber gemaakt van olie. De andere materialen, zoals de linings, zijn ook allemaal vervaardigd uit kunststof. Ook olie.
Dat kan milieuvriendelijker, maar daar zitten ook nogal wat haken en ogen aan. Daarvoor moet je op den duur echt het e-book checken.
Conclusie
In de overkoepelende 4/3 review ga ik je natuurlijk vertellen welke 4/3 je het beste kan kopen en nog belangrijker waarom. Daar zal ik nog eens op een rijtje zetten wat ik precies van de Rip Curl hun Flashbomb Heat Seaker 4/3 Zip Free vond.
Via de site van Rip Curl kan je het wetsuit bestellen, maar beter ga je gewoon naar je lokale surfshop. Dan kan je hem passen, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, en stimuleer jij je lokale surfeconomie ook nog eens. Win-win.