Fitness is hot and happening. Op zich is dat niks nieuws. Het probleem met iets dat “hot and happening” is echter dat er een ontzettende lading bullshit mee komt. Iedereen probeert zijn graantje mee te pikken, wat niet altijd ten goede komt. De voedingssupplementenbranche floreert in tijden als deze en komen met de meest absurde marketingstrategieën. Deze marketingstrategieën doen jou laten denken dat je jouw doelen beter, makkelijker en sneller kan behalen als jij product X koopt.
Daar is niks mis mee. Jij zou dat ook doen.
Door deze marketingstrategieën wordt het erg moeilijk om te geloven welke producten wel en niet werken. Het is vervolgens helemaal aan jou om te bepalen in hoeverre jij je erdoor laat beïnvloeden. Met andere woorden: kritisch blijven.
Waar je op moet letten
Let in ieder geval minder op de voorkant en meer op de achterkant van de potjes die je koopt! De voorkant is vaak wat het product zo aantrekkelijk maakt. Logisch, want als jij op Jay Cutler wil lijken, dan grijp je natuurlijk als eerste naar de pot met Jay en zijn gigantische opgepompte bicepsen.
Een zwart potje waarop alleen maar pre-workout staat lijkt dan natuurlijk veel minder aantrekkelijk. Door het potje om te draaien en daadwerkelijk te lezen wat er in zit kom je er veel sneller achter of het spul wel gaat doen wat jij ervan verwacht.
Proprietary blend. Mix. Meuk.
Goed zo! Je hebt het potje omgedraaid. Wat je nu ziet is 9 van de 10 keer een proprietary blend, mix, matrix, complex of ander geneuzel van precies afgemeten 1,360 milligram. Vervolgens staan er namen van stoffen op die nog exotischer klinken dan de namen van sommige ghetto chicks. Vooral de Amerikaanse merken hebben er een handje van om iets een “pseudowetenschappelijke” naam als: R-CUTX Synthase N.O. ComplexTM (proprietary blend)…….1,360mg te geven.
Omdat de fabrikanten vervolgens niet zeggen hoeveel van een bepaalde werkzame stof in zo’n blend zitten, weet je dus ook niet of jij krijgt waar jij voor lapt. Meestal zie je dat de fabrikant er maar een klein spoor van de vaak, dure en “speciale” stof in kwestie in doen, waardoor het beloofde effect vaak uitblijft. Dat scheelt de fabrikant veel geld en laat jou geloven dat je iets goeds hebt.
Wat willen we? TRANSPARANTIE!
Wanneer willen wij het? NU!
Pillen of poeders
Het voordeel van pre-workout in pilvorm is dat je precies per kilo lichaamsgewicht kan bepalen hoeveel je nodig hebt. Daarnaast zijn (goede) pre-workouts vaak erg goor, met capsules proef je dat natuurlijk niet.
Het grootste probleem met pillen zijn echter de vulstoffen die erin zitten. Een vulstof die je veel bij supplementen in pilvorm ziet is MCC (Microcrystalline cellulose). Vulstoffen geven een pil volume en zijn door de Europese Unie goedgekeurd. En dat is prima.
Wat minder prima is, is het feit dat in zo’n proprietary blend van 1,360mg er dus ook nog eens een gedeelte vulstof is, waardoor je dus bijna letterlijk voor gebakken lucht betaald. Pre-workouts in poedervorm hebben dat probleem met vulstoffen eigenlijk niet en hebben daarom mijn voorkeur.
Een voorbeeld hoe het WÉL moet
Een pre-workout in poedervorm die wél transparant is over wat er in zit, is Bezerk (zie uitgelichte foto hierboven). In Bezerk zitten ook mixjes en blends, alleen staat er wel precies op in welke hoeveelheid de werkzame stoffen aanwezig zijn en dat is precies wat we willen. De stoffen die erop staan zijn in ieder geval te begrijpen. Daarnaast wordt er in de winkel meestal ook een folder bij gegeven die precies uitlegt wat elke stof doet, met de daarbij horende wetenschappelijke artikelen. Mocht je er meer over willen lezen, dan kun je altijd die artikelen nalezen.
Is het wat voor jou?
Of jij aan de pre-workouts moet, ligt helemaal aan jou. Merk jij dat je energie tekort komt? Zou je graag wat meer pomp of uithoudingsvermogen willen tijdens je training? Als jij helemaal gezond bent (zowel fysiek als mentaal) kun je een pre-workout eigenlijk altijd veilig pakken. Zo niet, dan raad ik het eigenlijk helemaal af, net zoals bij Stackers. Ook pre-workouts bevatten vaak caffeïne en andere oppeppende middelen, dus let daar op als je daar gevoelig voor bent.
Hou je echter wel aan de aanbevolen dosering. Er zijn wel vaker jongens die ge’O.D.’t hebben op een pre-workout. Daardoor zijn er al veel pre-workouts verboden geworden, zoals de oude formule van Jack3d.
Verder moet je jezelf ook afvragen wat je verwacht van een pre-workout. De meeste jongens (en meiden) verwachten dat ze volledig strak zullen gaan staan van een pre-workout, dat is (tegenwoordig) bijna niet meer. Verwacht dus nooit een “wonder” middel op basis van het label aan de voorkant. De meeste pre-workouts zullen je wel meer energie, pomp, focus of kracht en uithoudingsvermogen geven. Elk lichaam is anders, dus reageert elk lichaam ook anders op bepaalde stoffen. Probeer verschillende stoffen uit en kijk of het jou het gewenste effect geeft.
[…] (die de spieren nodig hebben) in, maar wel heel veel meer rotzooi. Van onbekende stoffen (ook wel proprietary blends genoemd) tot zelfs doping (DMAA). Er wordt van alles in de supplementen gestopt om het gebrek aan […]