Iedere keer dat je de deur uitstapt, kijk je nog een laatste keer in de spiegel. Vervolgens denk je bij jezelf: Damn, I look sexy as hell!
Oké. Perfect. Klaar. Niks meer aan doen. Je gaat stappen.
*Even later*
Je staat in de kroeg met 3 bier in je klauwen, want je vrienden willen dat iedereen shitfaced wordt vanavond. Fijn. Leuk. Lachen.
En dan komt het moment…
Deze “epische” avond moet natuurlijk wel worden vastgelegd voor het nageslacht.
Een foto…
Diep van binnen schreeuw je moord en brand en zak je in elkaar als een plumpudding.
Foto’s zijn niet jouw ding, dat is een gegeven feit.
Oké, bedenk even rustig, wat doen die chicks op instagram ook alweer? Ohja, precies dezelfde hoek van mijn kop aannemen en dat op de gevoelige plaat zetten! Maar wat was mijn hoek ook alweer? Shit… Oké, deze hoek moet wel acceptabel zijn, toch? Nu lachen, of niet lachen? Ik wil niet op een blije gup lijken, maar ook niet op een of andere saaie serieuze zak. Waarom maak ik me hier zo’n druk om? Oké, hier gaat ‘ie. Toch maar lachen. Ja? Oké? Is de foto al genomen? Nee? WTF? Mijn lach maar vasthouden? Shit, ik krijg kramp! En ja hoor, hij is eindelijk genomen.
Je gaat verder met je bier en vergeet de foto helemaal.
*de volgende ochtend*
Met je brakke hoofd open je Facebook.
Huh, 12 meldingen? Hoezo dat dan, ik heb toch niks raars gedaan?
Er gaat een schok door je lijf, je hart staat even stil en je handjes worden klam. Je realiseert je dé foto.
Met trillerige handjes klik je op de rode meldingen. de pagina laadt. Je zoekt meteen je eigen kop op de foto en schrikt je kapot. Je ziet er tyfuslelijk uit…
In de reacties staan natuurlijk weer opmerkingen als: “Lekker bekkie, hoor jouwprachtigenaam!” en de altijd aanwezige “Mooie avond geweest, zo te zien!”.
Jij vraagt je af, is dit hoe mensen mij in het echt zien? Zie ik er zo altijd uit, ook als ik niet zat ben? In de spiegel zag ik er nog zo lekker uit. Ik takel toch niet zo snel af van naar de stad fietsen en een paar bier drinken? Kill me now, please!
Je wordt bewust van de situatie en er vindt ineens een totale rust en kalmte in je plaats plaats. Je zegt tegen jezelf: “Oké, het is maar een foto, boeiend. Het maakt allemaal niet uit”. Vervolgens begin je heel hard te lachen.
Hoe komt dat toch?
Allereerst, Kijk jij vanuit jezelf naar de spiegel. Omdat jouw ogen vast zitten in je hoofd heb je eigenlijk altijd maar een beperkt blikveld vanuit waar jij jezelf kan zien. Het merendeel van jouw hoofd is dus voor jou niet zichtbaar, waardoor jij niet gewend bent aan andere visuele perspectieven dan die van jezelf. Andere mensen kunnen ons wel vanuit veel meer hoeken bekijken, dus die zijn al lang gewend aan onze duivelse schoonheid. De schuldige? Evolutie!
Bij sommige diersoorten zitten de ogen nog aan de zijkant van het hoofd. Dit is handig, vooral als er gevaar dreigt. Omdat je blikveld groter is, kun je meer zien waardoor je gevaar eerder opmerkt en je sneller uit de voeten kan maken.
Echter, zodra je in grotere groepen gaat leven, zoals apen en mensen, dreigt er al minder gevaar. De kudde biedt meer bescherming en samen sta je sterker. Als de omgeving ernaar is kunnen de ogen zich meer naar de voorkant van de schedel evolueren, waardoor wij een kleiner blikveld hebben gekregen. Het voordeel daarvan is dat we meer diepte kunnen gaan zien. Door diepte te zien kunnen weer andere dingen beter doen. Zoals grijpen naar objecten en afstanden inschatten. Een hele nuttige vooruitgang dus. Een nadeel is dat we dus ook maar op één manier naar onszelf kunnen kijken in de spiegel, waardoor wij een vertekend eenzijdig beeld van onszelf krijgen.
Een foto laat dus een heel ander perspectief zien van ons, dan dat wij gewend zijn van onszelf te zien. Dit komt omdat een foto met een heel ander brandpunt wordt gemaakt. Zoals je ziet heeft een langere brandpuntafstand bij de kat (je ziet zijn hele lijf erbij) een “lelijker” effect dan een kortere brandpuntafstand (je ziet vooral zijn kop). In een spiegel zie je jezelf dus vanuit een veel kortere brandpuntafstand, waardoor je knapper lijkt.
Voor de krachtsporters, bodybuilders en fitboys and girls onder ons. In de gym zie je er vaak breder en gespierder uit dan thuis. Dit komt voornamelijk door de belichting in de sportschool en het gebruik van holle spiegels. Door deze combinatie te gebruiken oog je groter. Als je ergens groter oogt en je wilt graag groot zijn, dan ga je natuurlijk vaker in die ene spiegel kijken om je goed te voelen. Omdat de spiegel thuis vaak vlak is, tenzij jij een speciale make-up spiegel hebt, moet je vaker naar de sportschool om hetzelfde effect te zien. Dat betekent dus ook dat jij je abonnement moet behouden of verlengen. Dat is natuurlijk goed voor jouw ego en de portemonnee van je gym. The more you know!
Reacties