In mei surf ik zeven jaar. In die zeven jaar ben ik, tot nu toe, drie keer in de nesten geraakt tijdens het surfen.
De eerste keer was toen ik net twee maanden surfte en wel even dacht een shortboard te kunnen rijden omdat ik vier keer een softtop in het schuim richting het strand had gereden (in een poephouding). Ik had een McTavish 6’4 fish gehuurd bij Aloha en het leek mij dus wel een strak plan. Toen ik vervolgens in een mui terecht kwam bij het noordelijke havenhoofd van Scheveningen duurde het wel even voordat ik daar uit was. Foutje. Té overmoedig.
De tweede keer was in November 2012 toen ik bijna verzoop in Biarritz. Er kwamen bakken van + 3,5 meter binnen rollen (geen vissersverhalen, ik heb er nog beeldmateriaal van) en ik dacht dat mij dat wel ging lukken. Ik kwam gelukkig overal doorheen en lag achterin de line-up toen ik dacht een leuke golfje te spotten.
Boardje insteken, peddelen, gepakt worden, POP-UP. En gaan.
Tenminste zo moet het.
ZO ging het echter niet.
Boardje insteken, peddelen en meegenomen worden lukte wel. Van ongeveer 4 meter naar beneden staren voordat je je pop-up gaat doen was minder verstandig. Ik werd bang en ging dus op mijn bek. En hard.
Ik werd mee naar beneden gezogen en er weer uitgespuwd. Klassiek wasmachine werk. Toen ik eindelijk boven kwam en net een hap lucht wilde nemen kwam de volgende bulldozer alweer over me heen. Resultaat, precies hetzelfde alleen met nog minder lucht. Ondertussen raak je in paniek, wat de boel alleen maar erger maakt.
Toen ik eenmaal aanspoelde kwamen wat vrienden die het water niet in durfde al aangelopen. Alles was gelukkig goed gegaan, alleen zat heel mijn gezicht onder het snot. Ik was zowel van binnen als buiten helemaal schoon gespoeld, een “cleanse” hoeft dus niet veel geld te kosten. Ga maar gewoon op je bek in veel te grote golven, that’ll do the trick.
Foutje. Té overmoedig. Alweer.
Derde keer
‘Maar, Ronald. Je zei dat je drie keer in de nesten bent geraakt. Wanneer was de derde keer dan?’ – Jullie
De derde keer, lieve kinders, was afgelopen zondag. Ik zei zaterdag toch al dat ik mijn nieuwe retro fish voor de tweede keer ging surfen. Nou, toen dus.
‘Maar, wat was er gebeurd dan? Is alles wel goed?’ – Jullie
Ik ging bij een spot surfen, samen met een vriend (Jasper), bij laagwater (eb). Hier surf ik meestal alleen met hoogwater (vloed).
Bij laagwater breken de golven op de achterste zandbanken. Dit betekent dus dat er tussen de voorste zandbank (die door laagwater droog is komen te liggen) en de achterste zandbank water terug de zee instroomt tussen de andere zandbanken door. Er is dan dus een gigantisch zieke stroming die jou de zee insleurt.
We hadden door dat we flink afdreven dus besloten we naar de zandbanken toe te peddelen. Wat toen gebeurde heb ik in zeven jaar nog nooit zo meegemaakt. Ik lag letterlijk vier meter van Jasper af. Jasper probeert op een golf in te peddelen en kwam daardoor nog een paar meter verder te liggen. Vervolgens lig ik binnen een paar seconden 20 meter van Jasper af.
Toen begon het gevecht.
Ik kwam terecht in de meest grote mui die ik ooit had meegemaakt. Het kostte Jasper al veel moeite om uit het water te komen, maar dat ging gelukkig relatief snel. Ik, daarentegen, heb er ruim een half uur over gedaan om aan de kant te komen. Ik was helemaal stuk. Jasper zei dat het geen tien minuten langer had moeten duren of hij had de reddingsbrigade ingeschakeld. Dat voelt natuurlijk vet voor lul, maar als het moet dan moet het.
Lukt het niet meer? Altijd met één arm GESTREKT, in de lucht, heen en weer zwaaien. Dit is de officiële manier om aan te geven dat het niet meer gaat.
We lachten wat van de schrik en kamen even rustig bij. Vervolgens zijn we gewoon weer het water ingegaan. Als je van een paard flikkert zeggen ze immers ook dat je er meteen weer op moet gaan zitten. Bang moet je niet worden. Is zonde zeggen ze ook.
Wijze les
Was het eng. Ja.
Is het erg? Nee.
Overmoedig zijn hoort erbij en soms gaat dat fout.
Het moet echter niet onnodig gevaarlijk worden. Voldoende kennis en ervaring is nodig om zoiets te herkennen, voorkomen én om juist te handelen als het wel gebeurd. De reden waarom het nu goed is afgelopen is omdat ik de volgende vier dingen heb gedaan, trek er je les uit. Dit is overigens niet alleen handig voor surfers, maar voor elke watersporters op open zee. Zeker de zwemmers.
1. Blijf altijd rustig. Op een bepaald moment raakte ik ook wel even in paniek en ik merkte dat het daardoor alleen maar slechter ging. Het peddelen, het balanceren, ademhalen. Alles. Ik ging vloeken en tieren en dat hielp niet echt goed. Het duurde een halve minuut tot ik dat door had en werd vervolgens rustig door mijn ademhaling te tellen. Door het tellen word je rustig en kom je in een bepaald ritme waar je rustig op kunt peddelen (mits je nog energie over hebt).
2. Zorg voor voldoende kennis over de zee. Weet wat je moet doen als in een mui zit. Surf je al langer? Verfris je kennis. Waarschijnlijk weet je het allemaal al, net als ik met mijn zeven jaar ervaring, maar toch gebeurde het. Surf je nog niet zo lang? Lees je in, of nog beter NEEM LES. Ik heb over dit soort dingen les gehad van Hans van den Broek. Doe er je voordeel mee. Door die lessen weet ik dat je NOOIT, maar dan ook NOOIT tegen een mui in moet peddelen. Peddel altijd naar de zandbank toe aan de zijkant waarvan je ligt. Je herkent zo’n zandbank doordat daar de golven breken, soms zie je dan schuimkoppen. Kijk naar de groene peilen op het plaatje hierboven. Zo ben ik er uit gekomen.
3. Surf mét iemand anders. Samen surfen is altijd veiliger. Hoeveel ervaring je ook hebt, er kan altijd iets fout gaan. De ander kan dan hulp gaan halen. Tenzij jij zelf van de reddingsbrigade bent raad ik het niet aan om zelf de zee in te gaan, dan zit je met zijn tweeën in de shit. Blijf bij én op je board. Blijf communiceren met de persoon aan de kant. Remember: zwaaien met een gestrekte arm geeft aan dat je het opgeeft. Ik bleef mijn duim naar Jasper opsteken om te laten zien dat het nog ging. Spreek verder samen een punt af dat je als richtlijn aanhoudt om te zien hoever jullie afdrijven door de stroming. Ga er op tijd uit en loop een stuk terug.
4. Zorg dat je fit bent. Een half uur lang aan een stuk peddelen is tering zwaar. Aangezien ik relatief gezien fit ben, goed eet en goed slaap kon ik genoeg kracht blijven leveren om uit die mui te komen. Ben je niet sterk genoeg om naar een zandbank toe te peddelen? Laat je meedrijven en peddel daarna naar de zandbank.
Muien gevaarlijk?
Zijn muien dan zo klote? Als je er in vast zit en je weet niet wat je moet doen wel, ja.
Als je weet hoe een mui werkt, dan is het je grote vriend.
Je kan namelijk met een mui mee peddelen om makkelijker bij de zandbank te komen waar je wil surfen. Dan lig je eerder en makkelijker in de line-up. De stroming neemt je dus gewoon mee. Het scheelt ontzettend veel energie dan wanneer je door de branding moet peddelen, duck diven of turtle/eskimo rollen.
Deze video helpt ook goed. Duurt misschien lang, maar legt echt alles uit van A tot Z.
Kijken, misschien heb je het ooit nodig.
Ohja, het plaatje is van het KNRM
Meer over muien? Check Reddingsbrigade en deze poster.
Reacties