Chapeau!
The internet has done it again! Neem een nieuw spannend wetenschappelijk artikel, giet het in een hip sausje en ruk het vervolgens zo uit zijn verband dat er helemaal niks meer van klopt.
Dat is wat er de afgelopen uren weer heeft afgespeeld op het internet, waaronder op HelloU, daar is een blogpost over dit artikel in nog geen 6 uur meer dan 10.000 keer gedeeld. Als iedereen het oorspronkelijke artikel van Marshall, Lefringhausen & Ferenczi (2015) zelf hadden gelezen, waren ze erachter gekomen dat het hele fiasco toch wat minder spannend is dan ze eerst dachten.
Om het even grofweg op te sommen. Het artikel heeft bij 555 Facebook gebruikers een aantal dingen gemeten, namelijk: een Big Five persoonlijkheidsvragenlijst, een lijst voor eigenwaarde, een verkorte lijst die narcistische trekken meet, motieven voor het gebruik van Facebook en de hoeveelheid status updates over een X aantal verschillende onderwerpen. De verkorte vragenlijst voor narcistische trekken mat daarbij de behoefte aan leiderschap/autoriteit, grandioos exhibitionisme (ijdelheid, superioriteit, zelfingenomen gedrag en het overmatig uiten van jezelf) en het toe-eigenen/uitbuiten van anderen. Het bleek verder dat extraverte mensen vaker status updates posten over hun sociale activiteiten en dagelijks leven. Het gebruiken van Facebook om aandacht te zoeken en het vragen om bevestiging liet een duidelijk verband zien met status updates over prestaties op gebied van dieet en fitness. Daarbij werd duidelijk dat “narcisten” de neiging hebben om hun status te updaten aan de hand van hun prestaties op dieet en fitness gebied, vooral omdat ze daarin gestimuleerd worden door de likes en reacties van anderen.
Waarom het onzin is.
Zoals de auteurs van het artikel zelf ook al aangeven is alles gebeurd op basis van zelfrapportage. Als iemand echt een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, dan zal de zelfrapportage ook niet echt een weerspiegeling van de werkelijkheid zijn.
Daarnaast kan een verkorte vragenlijst én een Big Five persoonlijkheidsvragenlijst nooit genoeg bewijs leveren of iemand echt een narcist is. In het oorspronkelijke wetenschappelijke artikel wordt de term “narcisten” nogal los gebruikt en dat is verwarrend voor alle bloggers die eigenlijk geen idee hebben waar ze over schrijven. Het houdt in dit geval in of iemand narcistische trekjes heeft, maar niet of hij/zij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.
De likes en reacties stimuleren de “narcisten” om meer te plaatsen, dat is gewoon een kwestie van conditionering. Door positiviteit naar anderen te tonen geef je ze (on)bewust een bevestiging van hun gedrag, waardoor ze dit gedrag alleen maar door gaan zetten, kip of het ei?
Zo kan de lijst nog wel doorgaan met redenen waarom de getrokken conclusies eigenlijk veel te kort door de bocht zijn. Wat ik zelf vind van mensen die continu over hun dieet en workout posten? Helemaal niks, ha!
“Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen.” – ik (maar eigenlijk de Rijdende Rechter).
Lees er zelf meer over.
Marshall, TC. , Lefringhausen, K. and Ferenczi, N. (2015) ‘The Big Five, Self-Esteem, and Narcissism as Predictors of the Topics People Write About in Facebook Status Updates’. Personality and Individual Differences, 85 pp. 35 – 40.
Reacties