De fitnesswereld staat wéér op zijn kop. Filemon Wesselink staat strak. Je kijkt het terug bij BNN. Deze serie doet eeuwenoud stof opwaaien en heftige discussies oplaaien, maar is dat wel terecht?
Allereerst vind ik het belangrijk om in één zin uit te leggen waar het programma om draait en wat er gedaan wordt. Ik ga daar niet uitgebreid op in, omdat de journalistieke waarde daarvan 0 is en iedereen het er al over heeft.
‘In “Filemon staat strak” wil Filemon Wesselink in 5 maanden tijd een droomlichaam bereiken met als doel: kosten wat het kost in/op het blad Men’s Health komen staan.’
Filemon doet dit met behulp van personal trainer Johnny Fernand (waarvan ik geen backlinks ga geven omdat ik zijn werkwijze wetenschappelijk totaal niet onderbouwd, en gewoonweg kut, vind. Als ik hem backlinks ga geven is de kans dat hij gevonden wordt op Google alleen maar groter, terwijl mensen die echt hulp nodig hebben in mijn ogen niet zullen slagen met zijn aanpak.). Voor “fitnessprofessionals” en mensen die zich gericht bezig houden met voeding, gezondheid en fitness zijn het programma en de coach een doorn in het oog.
Ik vind het echter het beste programma aller tijden.
Voordat ik mijn mening ga ventileren zet ik eerst alle kritiek voor je op een rijtje en daarna zal ik met één argument alle kritiek en argumenten van tafel proberen te vegen.
- Johnny Fernand is dogmatisch, dat betekent dat hij vast blijft houden aan kennis en methodes die al lang ontkracht zijn door de wetenschap.
- Johnny Fernand past dus nauwelijks/geen wetenschap toe.
- Johnny Fernand communiceert vrij bizar met Filemon.
- Johnny Fernand laat Filemon veel te veel cardio doen.
- Filemon boekt nauwelijks progressie.
- ANABOLEN %$!*&^@ *paniek*
- Filemon die zo snel aan de ‘roids’ gaat, terwijl hij zo kort bezig is en nauwelijks resultaten heeft geboekt.
Enzovoort.
mijn kritiek
Natuurlijk heb ik ook kritiek als self-proclaimed ‘fitnessspecialist’ zijnde.
Mijn kritiek gaat echter niet over het gebruiken van steroïden en het semi-profileren ervan in het programma omdat ik 1) vrij weinig van anabolen weet en 2) het mij werkelijk geen zak uitmaakt of iemand zelf beslist aan de anabolen te gaan.
Het enige wat ik er wel over zeg is dat het zó openlijk, vrij en laks besluiten om aan de anabolen te gaan, voor 99,9% van de normale bevolking natuurlijk onnodig is en er waarschijnlijk meer ongelukken van kunnen komen dan nodig is. Als er zo vroeg in een fitness stadium al naar zoveel middelen wordt gegrepen, dan begrijp ik dat ‘professionals’ bang zijn dat dit soort taferelen in de hand wordt gewerkt. Daarmee zeg ik dus helemaal niks over de mensen die ‘weten’ wat ze doen, waarom ze het doen en of het bij hun werk hoort (toch bij redelijk wat topsporters en fitnessmodellen). Als je verder wil weten wat ik ervan vind, dan moet je deze Facebookpost van Guy Droog maar eens lezen. Shit, nu heb ik er eigenlijk toch al teveel over gezegd.
Het enige punt van kritiek dat ik heb, is het en masse op het verkeerde been zetten van hoe mensen ‘fit’ moeten worden. Het paradoxale is echter dat door die verwarring er steeds meer behoefte komt aan ‘échte’ kennis en begeleiding. Wat hele goede personal trainers en healthbloggers, zoals ik (ha-ha), meer werk en clicks en dus inkomen geeft. En dat is zo slecht nog niet. Voor ons.
Of zoals Guy Droog het zegt:
‘Een van de meest populaire onderwerpen binnen de fitnessindustrie is het ontkrachten van fabels. Om mensen het idee te geven dat je weet waar je het over hebt, om volgers te winnen op social media, of allebei.’
Het alles ontkrachtende argument
Weet je nog dat je ouders tegen jou zeiden dat je niet bang hoefde te zijn toen je voor het eerst The Sixth Sense met ze keek? Het was maar een film. Films waren niet echt. TV was niet echt.
Wanneer zijn we gaan geloven dat alles wat, en vooral HOE, wij onze informatie hapklaar voorgeschoteld krijgen daadwerkelijk realiteit is? Dat houdt in bullshit op internet, Facebook, Instagram, televisie of door healthguru’s en PT’ers zoals Johnny Fernand, vaker rooskleuriger lijken dan het echt is.
Ik bedoel, Filemon wil op de cover van een ‘blad’ komen. Dit ‘blad’ is gecensureerd, maar we zien allemaal duidelijk dat het om Men’s Health gaat. Met een beetje zoeken zie je dat *trommelgeroffel* Johnny Fernand columnist is voor Men’s Health (wat de geloofwaardigheid van het blad in mijn ogen alleen maar doet afnemen).
illuminati is everywhere, wake up sheople.
Daarnaast wordt er in de beelden natuurlijk ontzettend geknipt en geplakt. Ik vind ook dat Filemon in het begin veel te veel cardio doet en te weinig krachttraining, maar wie zegt dat hij dat ook daadwerkelijk deed? Heb jij er zicht op hoe dit programma bewerkt is? Het is maar televisie.
Dus, even een rekensom:
Filemon + fitnesshype + taboe (anabolen) + stereotype trainer gelinkt aan magazine + Men’s Health = Onwijs veel discussie = Kijkcijfers + Verkoop van tijdschriften + meer klanten voor Johnny + iets strakkere en blijere Filemon + plat vermaak voor een publiek (niet alles hoeft altijd moeilijk en serieus te zijn, e.g. Temptation Island).
Met de informatie die wij krijgen zou ik zeggen dat Filemon met efficiëntere coaching verder had kunnen komen en géén anabolen nodig had gehad. Maarja, hoe leuk is het om 40 minuten lang te kijken naar iemand die per spiergroep, bij wijze van spreken 4 setjes van 10 herhalingen doet en meteen daarna dogmatisch zijn proteïneshake naar binnen knalt? Anabolen gebruiken en afgebeuld worden door een coach (die je normaal alleen in films ziet) zijn natuurlijk spannender om te zien. Onwijs slimme marketing.
Filemon en BNN, hartstikke bedankt voor het creëren van meer werkgelegenheid en het bespreekbaar maken van een ‘eeuwenoud’ taboe. Zo kan het overschot aan personal trainers in Nederland weer mooi geld investeren in hun een eigen supplementenlijn. Het liefst met een foto van jezelf erop met zwart polyester zweetshirtje aan en de armen stoer over elkaar die de net-iets-te-vettige-bicepsen omhoog drukken. Want tja, ook ‘wij’ moeten op vakantie kunnen.
Het is een erg vermakelijk programma met lage educationele waarde en dat is prima. Neem het gewoon niet te serieus.
Om af te sluiten met een citaat van de Doobie Brothers:
‘But what a fool believes, he sees’
p.s. Fiel, als je dit leest. Je coach is verre van optimaal en ik hoop niet dat je al die supplementen aan het begin hebt moeten kopen, ripoff haha. Desalniettemin heb je ongetwijfeld onwijs je best gedaan, dat kan ik niet beoordelen aan de hand van ongeveer 120 minuten zendtijd. Kap met spuiten en pas wetenschap toe. Weet je niet hoe? Dan wil ik je dat wel leren. Blijf je best doen.
Reacties