Op 3 april kwam een artikel aan het licht dat veel stof deed op waaien. Ik denk dat het artikel zijn origine vond op METRO nieuws, waarna het hek van de dam was en sites als RTL nieuws, Linda, Libelle en Twitter het kopieerden met titels als: “Onderzoek wijst uit: taalverbeteraars zijn onprettige mensen.”. Het échte wetenschappelijke onderzoek vind je overigens gewoon hier, waaruit blijkt dat het allemaal weer zo’n ‘Calm your tits, people-artikel’ is.
Het oorspronkelijke onderzoek werd uitgevoerd om te kijken hoe verschillende persoonlijkheden reageren op personen die spellings- en grammaticafouten maken. Hieruit bleek dat er inderdaad een verband is tussen het hebben van bepaalde karaktereigenschappen en het kritisch beoordelen van iemand aan de hand van zijn/haar spellings- en/of grammaticafouten.
Enfin, we gaan niet verder zeiken over dit onderzoek, terug naar METRO.
Oké, Daisy Heyer, van METRO, concludeert dus uit dit onderzoek dat introverte, gewetensvolle en gesloten mensen onprettig zijn omdat zij zich meer storen aan spellings- en/of grammaticafouten en daar mensen op beoordelen (omdat dat de opdracht is). Dit komt denk ik door het woord ‘less-agreeable’ wat inderdaad in het onderzoek gebruikt wordt, wat je vrij zou kunnen vertalen als ‘minder aangenaam’, maar wat in wetenschappelijke termen veel genuanceerder ligt. Zoals ik al vaker heb besproken bij het artikel over fitte narcistische mensen op Facebook. Populaire media en wetenschap gaan vaak gewoon niet samen, tenzij je het op www.surfoloog.nl leest.
Daarnaast kun je zulke sterke conclusies nooit uit zo’n artikel trekken, omdat dat 1) nooit de onderzoeksvraag is geweest, 2) er helemaal geen sprake is van taalverbeteraars (overigens ook niet van taalpuristen), maar van mensen die spellings- en grammaticafouten gewoon vervelend vinden en 3) er wordt gevraagd om de mensen die de fouten maken te beoordelen (dat wil dus niet zeggen dat ze die beoordeling in het dagelijkse leven ook overt (.i.e. out in the open) laten merken).
Natuurlijk kun je denken: Ouwe, wat boeit dit nou? Maar, je moest toch eens weten hoeveel misleidende informatie er bij mensen ontstaat door (populaire) media, wat eigenlijk doodzonde is omdat je er niet echt wijzer van wordt. Het filosofische belang daarvan bewaren we wel voor een andere keer.
Maar Ronald, dit gaat over Dumbbell leren schrijven met Richard Bell, waarom geef je wéér zo’n ellenlange inleiding?
Nou. Moet je luisteren. Ik ga nu namelijk ook zeiken over spelling, maar ik ben niet een onprettig persoon. Toch? Ik ben wel extravert en open, maar niet met alles gewetensvol. Verder ben ik zeker minder aangenaam. En dat komt juist niet omdat omdat ik minder tolerant ben voor afwijkingen van wat de standaard is (zoals werd gespeculeerd door de onderzoekers), maar omdat ik juist heel erg tolerant ben voor afwijkingen van wat de standaard is, omdat de standaard echt om te janken is en ik dus afwijking aanmoedig. Snap je? Lees die zin nog maar een keer.
Wat is de standaard dan?
De standaard is dat mensen dumbbell niet meer als dumbbell schrijven, maar wel als dumbbel of dumbel of dumbell. En ook dat is an sich helemaal niet erg, maar het is wel erg als je pretendeert een fitnessprofessional, blogger of whatever te zijn en je in je Instagram of blognaam: muffins&dumbells hebt staan. Of dumbbels&oorbells. Lekker professioneel. Jesus.
Óf jouw super originele naam met correcte spelling van dumbbell was al in gebruik waardoor je een kleine aanpassing moest doen, maar laat dan alsjeblieft die cute&powerful naam gewoon varen en kom met iets origineels. Ik bedoel hoeveel mensen heten Surfoloog. That’s right, only one!
Oké genoeg gezeurd. Waar komt het woord dumbbell dan vandaan?
Uit de volksetymologie, die je kan vinden op internet, blijkt dat er vroeger (18e eeuw) klokken werden gebruikt om mee te liften (geen idee of het waar is).
“Doth thee even lift, brethren?” – Breth 1
“wherefore? art thee mirin’ or art thee hatin’, brethren?” – Breth 2
Echter, als jij aan een klok gaat lopen hengsten, maakt het natuurlijk een teringherrie. Door de klepel (dat ringelding) eruit te halen haal je dus dat lawaai weg. Als iets geen geluid kan maken dan noem je dat stom (doofstomme mensen). Dus dan hou je een stomme klok over. een dumb bell. dumbbell. snap je? Mocht je dit niet kunnen onthouden dan geef ik je nóg een ezelsbruggetje.
Richard Bell is op dit moment een van de betere evidence-based coaches van Nederland. Richard Bell geeft samen met Menno Henselmans de Nederlandse variant van de Bayesian Bodybuilding PT Course, en dat is cool. Je kan er dus van uit gaan dat Richard alles behalve stom (dumb) is. Maar stel nou, stel nou dat Richard wel echt iets bizar stoms zegt, bijvoorbeeld dat je klei moet eten om je lichaam te ontgiften, dan is hij gewoon een dumb Bell. Ofterwijl dumbbell.
Zoals gewoonlijk gaat dit allemaal weer véél te ver en is dit echt té flauw voor woorden (mijn blog is niet voor niks ongezouten), maar je vergeet het nu nooit meer én ik moest een statement maken. Niks te danken, graag gedaan.
Reacties