Hoe vaak horen en zeggen wij: “Doe gewoon normaal!”?
Serieus, denk er eens over na. Bijna elke dag komt er wel een situatie voor waarbij je denkt of zegt dat iemand normaal moet doen.
Waar slaat dat eigenlijk op? Wanneer is iets normaal? Door wie, wat of hoe wordt bepaald wat normaal is?
- Is je gezicht vol duwen bij een all you can eat sushi restaurant, waarbij je in vijf rondes ruim 5000 calorieën wegduwt, normaal?
- Is het normaal dat je meer geld kwijt bent bij Domino’s als je zelf een pizza wil samenstellen met minder calorieën, terwijl een vooraf samengestelde pizza met meer calorieën en producten minder geld kost? Elke pizza wordt daar “vers” bereid. Het kost ze dus helemaal geen extra tijd, geld of moeite omdat die zelf samengestelde pizza’s te maken, behalve dan dat ze de service aanbieden. JA, IK BEN HIER BOOS OVER. EN JA IK BEN BLIJ DAT DIT HET ERGSTE PROBLEEM IN MIJN LEVEN IS.
- Is het normaal dat wij ons allemaal zo’n druk maken over wat we precies naar binnen duwen en daardoor elke calorie op de kleine cijfers achter de komma tellen?
Wat is normaal?
- Normaal is een Nederlandse rockgroep uit de Achterhoek, beter bekend van Oerend hard. Youtube het.
- Normaal is dat je doortrekt na het kleien.
- Normaal is gangbaar, gewoon en standaard.
“Normaal is gewoon normaal, Ronald. Zeik niet zo.” – Jij
“Weet je dat wel heel zeker?” – Alwetende Ronald
Eigenlijk is, wat normaal is, helemaal niet zo normaal. Want wat voor jou normaal is, hoeft dat voor mij nog niet te zijn. Het is dus weer afhankelijk van je eigen belevingswereld en perspectief.
Statistiek
Als we puur statistisch gaan kijken kun je normaal omschrijven met de volgende afbeelding.
Laten we even zeggen dat deze normale verdeling gaat over sushi in je bek rammen. We weten allemaal dat we als beesten losgaan bij all you can eat sushi tenten, dus is er een hoog gemiddelde. Want dat is blijkbaar “normaal”.
Laten we ervan uitgaan dat mensen gemiddeld één volledige kaart invullen en wat ze daarvan krijgen opeten gedurende 5 rondes met 5 gerechten per ronde is.
25 gerechten dus. 25!
Dit normale gemiddelde is die rare omgekeerde u op de afbeelding.
Op de x-as zie je hoeveel sushi iemand eet. Helemaal rechts is dus echt zo asociaal veel sushi eten, dat je nog een tweede kaart vraagt en die ook helemaal volmaakt, oftewel 50 gerechtjes. Helemaal links is dus helemaal geen enkel gerechtje eten. Twee extreme uitersten. Je ziet dus ook dat eigenlijk niemand in die uiterste zit.
op de f(x) as zie je hoeveel mensen een bepaalde hoeveelheid gerechtjes naar binnen hebben geduwd. Hoe hoger de lijn, des te meer mensen hebben die hoeveelheid naar binnen weten te werken.
Zoals je dus kan zien eten de meeste mensen gewoon het gemiddelde aantal gerechtjes, 25 dus.
Natuurlijk moeten we wel afspreken vanaf wanneer iets niet meer normaal is. Stel je eet minder dan 2,5 gerecht of meer dan 47,5 gerecht eet, dan ben je niet meer normaal bezig. Zelf vind ik dat nog absurd, maar we doen het er maar even mee.
Deze manier van bepalen of iets normaal is, is dus eigenlijk kijken naar het grootste deel van de mensen en in hoeverre jij afwijkt van dat grote gemiddelde. 90% van de mensen zal dus gewoon normaal sushi eten. 10% zullen niet normale hoeveelheden sushi eten.
Hoewel dit een goede graadmeter is om te peilen of iets normaal is, verschuiven gemiddeldes nogal vaak. Als iets populair wordt, zoals de laatste jaren met al die sushi toko’s aan de gang is, moeten de grenzen van wat normaal is respectievelijk ook veranderen.
In de statistiek zijn er heel veel verschillende methodes en grenzen om aan te geven wanneer iets wel of niet normaal is. Al die andere opties moet je zelf maar even uit zoeken. Ik heb daar in ieder geval ruim 4 jaar over gedaan!
Praktijk
In de praktijk zien we echter dat steeds meer mensen gaan wennen aan wat nu normaal is en daardoor met de stroming mee gaan. Vijf jaar geleden was het wellicht normaal om maar 10 gerechten te eten bij de enige sushi toko in Tilburg en nu eet je 25 gerechten bij één van de vier tentjes die op een straal van 2 vierktante kilometer op elkaar gedrukt zitten. Mensen willen graag hun geld eruit eten of “genieten” van de luxe genaamd: je-zo-vol-eten-dat-je-‘s-nachts-bijna-niet-kan-slapen.
Is dat normaal?
Statistisch gezien wel.
Persoonlijk vind ik van niet. Hoewel ik het zelf ook doe.
Vuile hypocriet die ik ben. Daar ga ik dus wat aan doen.
Of toch niet? Ik ben een vat vol verrassingen.
Omgeving
Ik denk dat wat normaal is niet alleen afhangt van cijfers, maar ook wordt bepaald door de de directe omgeving waarin jij je bevindt. Waar ik ben op gegroeid, zijn er niet extreem veel mensen die streng op hun eten letten. Calorieën worden niet echt geteld en er wordt dus niet of nauwelijks gekeken naar wat er precies gegeten wordt. In die kringen is het dus níet normaal om zo intensief met eten bezig te zijn. En daar is in principe niks mis mee.
Desalniettemin zijn er wel ontzettend veel mensen die nu ineens “met gezondheid bezig zijn”. Daarom zie je een heel interessant fenomeen waarbij “like minded” mensen zich massaal bij elkaar scharen om een gemeenschap te creëren waarbij gezondheidsgericht leven “normaal” is en het juist “niet normaal” is om ongezond te doen.
A.K.A. Amsterdam.
Je ziet van heinde en ver de “health goeroe’s”, als wespen op frisdrank, op Amsterdam afkomen om zich daar te settlen in een setting die voor hun “normaal” is. En dat is eigenlijk heel slim. Je wil je immers omringen met mensen die hetzelfde in het leven staan, omdat mensen een gigantische evolutionaire drang hebben om ergens bij te horen.
Voor de meeste mensen is er namelijk niks zo klote als het buitenbeentje zijn. Dat zit in onze biologie, niks aan te doen.
Het leuke van alles is dat ook in die kringen weer absurde dingen worden verkondigd als het verbannen van koolhydraten, gluten en suikers, terwijl er eigenlijk niet zoveel mis mee is. Aangezien dat dan weer als normaal wordt beschouwd gaan de meeste mensen daar weer in mee, waardoor er weer een hype wordt gecreëerd. Je wil er immers nog steeds bij horen, dus ga jij ook zeiken dat jij je als een ballon voelt na het eten van gluten, terwijl je niet eens Coeliakie hebt.
Aangezien Amsterdam qua trends toch een van de meer voorspellende steden is voor de rest van Nederland zie je de Health Hype Train (HHT) langzaam als een virus over Nederland verspreiden. Van de Bible Belt tot aan de Waddenzee, ineens instagramd iedereen zijn vreten met hashtags als #NOSUGAR of #NOSUGARADDED, terwijl ik toch duidelijk zie dat je waarschijnlijk veel te veel ketjap manis over je gortdroge kip hebt gekwakt.
Waar mensen dus eerst moeilijk deden over jouw levensstijl, lijken ze het nu zelf ook in kleine mate in hun leven toe te passen. Daardoor ontstaat er ook daar weer een nieuw “normaal”.
Dan voel jij je als kersverse Amsterdammer toch minder klote als je na twee maanden weer een keer bij je ouders thuis in Geffen komt eten en je moeder in de Libelle heeft gelezen dat een glutenvrije speltcake met quinoazaadjes best lekker kan zijn bij de koffie. Vervolgens krijg je wel hutspot met roomboter en spekjes, rookworst, gehaktballen en speklappen onder je neus geduwd. Alle verandering heeft tijd nodig. Relax.
De redding nabij
Zelfs binnen de HHT uit Amsterdam staan er nu mensen op die inzien dat af en toe ongezond doen echt wel normaal is en dat je dat gewoon binnen je dagelijkse verbruik kunt passen. Ik doel hier onder anderen op de Drenthse Messias Jelmer de Boer, die in mijn ogen een belangrijke rol binnen de HHT vervult.
Ik vind Jelmer, zeg maar, de blonde Bordercollie die samen met een paar anderen de kudde schapen in goede banen probeert te leiden en daar heb ik best wel respect voor. Het is namelijk nogal een opgave.
Ook hier wordt dus een nieuw soort “normaal” geschapen, totdat er weer nieuwe ontwikkelingen zijn die om een nieuw “normaal” vragen.
“It’s the Circle of Life.”- Ik (maar eigenlijk Tim Rice)
DUDE, WAT IS NOU NORMAAL?
Door aan te geven wat “normaal” is bij mensen die denken “normaal” bezig te zijn, creëer je een nieuw soort “normaal” dat anders zal zijn dan het voorgaande “normaal”. Normaalception.
Volg je het nog? Nee?
Hier alles op een rijtje:
- Normaal is, wat jij normaal vindt.
- Normaal is wat jouw omgeving als normaal beschouwd.
- Normaal is een ontwikkeling die nooit stil staat en niet als goed of fout te bestempelen valt.
- #healthhypetrain, #HHT, #doegewoonnormaal
- Deze enorm lange blogpost, dat vind ik normaal.
Wat is dan níet normaal?
- Het beleid van Domino’s bij het zelf samen stellen van Pizza’s.
- Het continu bekritiseren van de leef en eetgewoontes van anderen, die bepalen ze namelijk lekker zelf.
- Tenzij dat bekritiseren is dat zij anderen bekritiseren. Anders zou dit punt nogal hypocriet van mij zijn.
- Niet doortrekken na het kleien. Ik bedoel, serieus? Waarom zou je niet doortrekken?
Reacties