Heb je dit artikel al eens gelezen en ben je benieuwd naar updates? Klik dan hier!
Waar ik nog beter in ben dan zeiken is het krijgen van oorontsteking. Al sinds ik zo’n anderhalf jaar oud ben moet ik om de haverklap naar het ziekenhuis om trommelvliesbuisjes te laten zetten. Geen idee waarom, het blijft een mysterie.
Maar, dit artikel gaat niet over mijn probleem. Nee. Dit artikel gaat over surfer’s oor en welke oordoppen jij het beste kan kopen. Oordoppen zijn vaak fucking duur en meestal betaal je meer voor marketing dan een kwaliteitsproduct. Ik heb inmiddels echt honderden euro’s aan oordoppen uitgegeven en daar ben ik inmiddels een beetje klaar mee. Daarom heb ik contact opgenomen met zo’n beetje elke oordopfabrikant én een geweldige Nederlandse KNO-arts/onderzoeker die ook nog surft. De afgelopen maanden heb ik elke oordop uitvoerig getest en gesproken met Dr. Frederique Tan.
Frederique is één van de experts in de wereld op het gebied van surfer’s oor. Ze heeft over heel deze aardkloot haar kennis en ervaringen gedeeld om zorg te verbeteren. En nu dan ook met ons. Da’s best een eer.
Omdat het een vrij ambitieus project was, en ik bekend sta om mijn uitstelgedrag, heb ik ongeveer twee jaar over dit artikel gedaan. Daaruit is een monsterartikel ontstaan wat mij de moeite waard lijkt om met jullie te delen. En geloof me, hij is uitgebreid.
Onafhankelijk en betrouwbaar
Laat ik even duidelijk vooropstellen dat ik van geen enkele fabrikant geld heb gekregen om deze review te schrijven. Daarnaast wil ik ook duidelijk benadrukken dat Frederique Tan compleet onafhankelijk staat in het aanraden of afraden van specifieke merken of doppen. Zij heeft me alles verteld over surfer’s oor en hoe oren zijn opgebouwd. Op basis van haar informatie en mijn ervaringen kom ik met een volledig rapport over wat je wel en niet moet hebben en, nog belangrijker, waarom.
Wat ik wel heb gekregen zijn oordoppen. Keiveel oordoppen. Ik heb doppen gekregen van Speedo, EQ seals (a.k.a. Sorky’s), Doc’s proplugs, SurfEars en Mack’s. Doppen, putty’s, sprays, noem het maar op. Ik kan je zeggen; het meeste was kut.
De enige doppen die ik niet gekregen heb zijn die van de audicien. Je weet wel, van die units die op maat ter plekke worden gemaakt. Die heb ik dus zelf aangeschaft voor de volledigheid van dit artikel. Uiteindelijk heb ik zeven verschillende producten uitvoerig getest.
De audicien (Beter Horen) en Speedo gaven allebei aan dat hun doppen niet gemaakt zijn om te surfen. Speedo wilde echter wel graag meedoen om te kijken wat de ervaringen zijn. Dat is best ballen hebben vind ik.
Sommige fabrikanten gaan mijn review overigens niet leuk vinden, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Dan moet je maar een beter product maken.
Algemene info
Nog even wat algemene informatie over oordoppen en deze review. De grote vraag is namelijk: Wanneer en waarom zou je eigenlijk oordoppen moeten dragen?
- Als je buisjes of gaatjes in je trommelvliezen hebt zoals ik; het voorkomen van oorontsteking omdat koud water de slijmvliezen in het middenoor (achter het trommelvlies) kunnen irriteren en duizeligheid kunnen veroorzaken.
- Als je een (koudwater) surfer bent; surfer’s oor voorkomen.
- Als je grote, holle golven surft; het voorkomen van de kans op het scheuren van het trommelvlies na een wipe-out.
In dit artikel gaan we alle aspecten bespreken van (surfer’s) oren en welke oordoppen het beste zijn. Daarbij houden we rekening met: goed kunnen horen, balans, hygiëne, pasvorm, draagcomfort, veiligheid en ook een beetje de prijs. We blijven natuurlijk Nederlanders.
Natuurlijk kan deze review ook handig zijn voor bodyboarders, zwemmers, kayakers, wind- en kitesurfers of elke andere oppervlakte watersporter. Duikers moet ik helaas teleurstellen die hebben toch net andere wensen.
Als de wetenschappelijke kennis vordert en er nieuwe producten op de markt komen kan ook de informatie die je hier leest veranderen. Ik zal dit artikel daarom zo goed mogelijk up-to-date proberen te houden.
Horen met doppen en de evenwichtsmythe
Balans en stabiliteit ontstaan door een heleboel verschillende onderdelen. Naast bepaalde hersendelen en je zicht (ogen) speelt je gehoor daar ook zeker een rol bij.
Wat oordoppen kunnen doen is je oriëntatie vermogen aantasten. Omdat je het gat afsluit waarin geluidsgolven via het trommelvlies verder in het oor worden verwerkt, kan er een andere/verminderde auditieve oriëntatie ontstaan. Dit kan je sessie beïnvloeden. Daarom is dit ook een reden waarom sommige mensen ervoor kiezen geen doppen te dragen. Wat veel fabrikanten doen is een ventilatiegaatje (vented) of membraan in een dop bouwen. Dat helpt naar mijn ervaring al een hele hoop.
Dat oordoppen je evenwichtsorgaan beïnvloeden is echter een broodje aap verhaal. Een oordop gaat nooit voorbij je trommelvlies en kan dus ook niet de halfcirkelvormige kanalen a.k.a. evenwichtsorgaan (zie plaatje beneden) van slag maken.
Draag wel altijd allebei de doppen in beide oren. Doe je dat niet dan kan je duizelig worden. Daar heb je geen zin in, geloof me.
De Biostabil schijnt ook goed te kunnen helpen om in evenwicht te blijven.
Hygiëne en schoonmaken
Als jij gaat surfen met dopjes en je komt het water uit wat doe je dan met die doppen? De meeste mensen stoppen ze in het doosje en flikkeren ze onder in hun tas. De eerstvolgende keer dat je weer gaat surfen haal je ze er weer uit en stop je ze in je oor. En dat is dom.
Oordopjes zitten vaak vol met fucking smerige bacteriën en je zou ze dus eigenlijk altijd schoon moeten maken. Afhankelijk van het materiaal zou je ze met alcoholdoekjes (niet bij doppen van siliconen) of warm water (met een beetje zeep) kunnen poetsen, maar het allerbelangrijkste is dat jij je doppen helemaal laat drogen (niet in de zon) voor je ze in een bakje doet. Zorg er vervolgens voor dat het bakje, waar de doppen in zitten, gaten heeft zodat de boel kan luchten.
De meeste fabrikanten leveren de doppen in zakjes, doosjes, etui’s of potjes, maar geen van alle hebben er gaatjes in. Dat is net zo goed dom. Als je dus slim bent koop je zelf een bakje en maak je daar een aantal flinke gaten in.
Je oren zelf schoonmaken hoeft trouwens ook niet. Je oor maakt zelf oorsmeer aan en water loopt er altijd wel uit. Oorsmeer zorgt ook voor een beschermlaagje op de dunne huid van je gehoorgang. Oorsmeer is ook nog eens een beetje zuur, daar houden bacteriën helemaal niet van. Als jij je oor dus schoon gaat maken dan haal je heel veel goeds weg.
Verder hoef je ook geen beschermende oorsprays te gebruiken die sommige fabrikanten aanbieden. Je oorsmeer zelf is meer dan goed genoeg. Zolang je maar stopt met dingen in je oor duwen zoals wattenstaafjes of bananen.
Serieus Ernie, kap ermee.
(Surfer’s) Oor
Voordat ik elke dop ga bespreken wil ik je eerst meer vertellen over hoe oren werken. Dan wordt het schrijven en begrijpen van de review een stuk toegankelijker. Met een plaatje, dat maakt het wel zo leuk.
De meest belangrijke onderdelen heb ik ingekleurd. Dat blauwe is overigens geen fysiek onderdeel, maar wel een denkbeeldige grens.
Zie je dat roze lijntje? Dat lijntje is je huid. Je huid loopt helemaal door tot aan je trommelvlies a.k.a. deel wat bij mij fucked is. Dat bruinoranje-achtige is bot en dat gelige is vet en kraakbeen.
Zoals je kan zien ligt de huid links van de blauwe streep op vet en een beetje kraakbeen. Dit is lekker flexibel en kan tegen een stootje.
De huid rechts van de blauwe streep ligt direct op bot. Daar zit dus geen vetlaagje tussen. Deze huid kan echt niks hebben, echt een mietje. Bij het minste of geringste wat in contact komt met deze huid ontstaat er al een wondje. Daarom moet je dus nooit wattenstaafjes in je oor steken hoe erg je oor ook jeukt. Zodra deze huid kapot is wordt het een ingang voor bacteriën en ontstekingen. Kortom; narigheid.
Bij surfer’s oor is er iets anders aan de hand. Daarbij heeft kou (water en wind) ervoor gezorgd dat er botvormige knobbels groeien die de gehoorgang langzaam nauwer laten worden en dichtgroeien.
Achter deze botvorming kan vuil en water vast komen te zitten. Naast dat je slechter kan gaan horen is dit ook een ideale leefomgeving voor bacteriën. De huid op deze botknobbels in net zo dun. Als de huid hier dus kapotgaat kan dit ook oorontstekingen veroorzaken.
Meestal komen de eerste knobbels pas na vijf jaar regelmatig in het water liggen. Je krijgt dus echt geen surfer’s oor na één keer surfen zonder doppen.
We weten nog vrij weinig over surfer’s oor, maar oordoppen lijken tot nu toe de beste uitkomst te bieden. Het gekke is dat sommige mensen dertig jaar surfen en het nooit zullen krijgen, terwijl bij anderen na tien jaar de gehele gehoorgang is afgesloten. Er lijkt dus ook een bepaalde genetische factor een rol te spelen.
Ook de plek waar je woont kan van invloed zijn. Een studie laat zien dat bij surfers, in een regio met veel noorderwind, er meer botvorming is in de gehoorgang van een van de twee oren. Logisch, want je zit natuurlijk altijd in de line-up te kijken naar een mogelijke set die binnenkomt rollen.
Kortom veel variabelen die er aan bij kunnen dragen. Dat maakt wetenschappelijk onderzoek naar surfer’s oor ook niet echt makkelijk.
De behandeling is overigens wel duidelijk. Het bot kan eruit geboord of gebeiteld worden. Het gevolg hiervan is dat je weken uit het water moet blijven om te genezen. Beter doppen dragen dus, maar ook een hood lijkt misschien een uitkomst te kunnen bieden.
Eerste eliminatie
Steek je vinger eens in je oor. Niet doorduwen, maar gewoon erin steken. Voel je dat je vinger niet verder kan? Daar word je dus tegengehouden door het bot.
We moeten er dus voor zorgen dat we een oordop vinden die niet voorbij het denkbeeldige blauwe lijntje komt. Een dop die niet dieper komt dan dat bot. Daar is de huid dus zo dun dat je, door het inbrengen van de oordop, de huid al kan beschadigen. Resultaat: ingang voor bacteriën.
Mooi, want daarmee vallen eigenlijk al een hele boel pluggen af. Bye bye Speedo, Mack’s AquaBlock earplugs, en vooral EQ seals.
Ik wil EQ seals nog even extra toelichten omdat deze krengen nogal duur zijn (€39,95) en tevens mijn minst favoriete. Ze komen in zo’n oranje metallic kokertje. Je ziet ze vast wel eens hangen bij je shop.
Functioneel hebben ze wat weg van een ‘whiskey dick’. Ze zijn eigenlijk mega slap en je maakt er niemand blij mee.
Je krijgt er een soort van aanduwstaafje bij om dat ding verder in je gehoorgang te duwen, maar je weet dan nog steeds niet of hij dan wel echt goed zit. De instructies zijn daarbij ook onduidelijk met het gevaar dat je ze dus te ver duwt. Met dat diep naar binnen duwen loop je ook nog het risico dat je oorsmeer en huidschilfers dieper het oor in duwt. Goor.
Er zit ook geen leash bij. De kans dat je ze kwijtraakt is ruimschoots aanwezig. Dan spoel je bijna letterlijk 40 euro door de plee. Zonde.
Wat wel lekker is dat je redelijk goed hoort met deze dingen ze hebben namelijk zo’n ingebouwd membraan.
Pasvorm, draagcomfort en zekerheid
Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat een dop lekker zit en vooral goed past.
Wat mij bij veel oordoppen opvalt, ook bij headphones overigens, is dat de pasvorm toch vaak wat te wensen over laat. Als je ze lang in hebt gaan ze irriteren aan je oorschelp of je gehoorgang. De enige dop waarbij je dit probleem niet zal hebben is met eentje die op maat is gemaakt of een soort siliconen putty/klei.
Het probleem dat ik had met een siliconen putty, zoals die van Mack’s, is dat deze bij koud water kneiterhard worden, stoppen met kleven en gewoon uitvallen. Wat mij betreft kunnen we van deze dus ook afscheid nemen.
Met een ‘standaard’ oor kan je de dus met de meeste overgebleven oordoppen wel uit de voeten, maar toch is elk oor verschillend en blijven ze je hele leven lang doorgroeien. Je zal dus altijd nieuwe moeten blijven kopen.
Als je in koud water surft met een hooded wetsuit moet je er ook op letten of je oordoppen wel onder je hood passen. Als je doppen hebt die uitsteken, of verkeerd gaan zitten gedurende je sessie, wordt het ineens een stuk moeilijk om ze opnieuw in te doen met al dat neopreen.
Stel je eens voor; je dop zit niet goed. Dan moet je met je lobster gloves je hood opzij doen, die dop goed vastpakken en dan herplaatsen. Niet te doen.
Elke oordop, of ‘ie nou goed past of niet, schiet wel een keer uit je oor. Daarom wil je, zeker met duurdere oordoppen, een touwtje aan die krengen hebben die je ergens aan vast kan maken. Ik haal hem altijd door de nekflap van mijn pak. Geen idee hoe dat heet, maar je snapt me wel.
Ik zou zeggen: ‘Vermijd elke dop die geen leash heeft óf waar je er zelf een aan vast kan maken.’
Oordoppen bij buisjes en trommelvliesperforatie
Als je gaten in je trommelvliezen hebt, of je hebt trommelvliesbuisjes, dan zijn oordoppen echt noodzakelijk. Het middenoor (stuk achter je trommelvlies) bestaat uit slijmvliezen die echt niet tegen (koud)water kunnen. Je hebt dan een oordop nodig die je gehoorgang volledig afsluit. Doe je dat niet dan loop je de kans, net als ik, dikke oorontstekingen te krijgen.
Als water achter je trommelvlies komt kan je ook extreem duizelig worden. Dat is serieus best wel gevaarlijk.
Het deel van de oordop dat in je oor gaat kan je dan het beste insmeren met wat vaseline om het geheel ‘airtight’ te maken. Verder blijven alle besproken punten van toepassing.
De drie overgebleven doppen
De drie oordoppen die nu zijn overgebleven zijn SurfEars 2.0, Doc’s Proplugs en de doppen die je op maat laat maken. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en die zullen we dan ook nader onder de loep nemen.
Het fijne van de SurfEars is dat er bij de roodoranje 2.0 variant een leash zit meegeleverd. Omdat de doppen duur zijn (ongeveer €50) is het fijn dat jij je niet zorgen hoeft te maken dat je ze kwijtraakt na een wipe-out.
Daarnaast is het ook een dop die klemt in je oorschelp en niet dieper gaat dan het bot. Winning voor je gehoorgang dus.
Omdat er bij de doppen verschillende onderdelen worden meegeleverd, en je vaak geen idee hebt of wat je doet goed is, is het wel lastig om uit te vogelen of je de juiste maat hebt gekozen. Gelukkig kan je het wel uitproberen, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar een dop waarbij het meteen goed is.
Omdat de dop klemt in je oorschelp merkte ik ook dat ik, na een tijdje, last van kreeg van een geïrriteerd gevoel. Een beetje hetzelfde gevoel als wanneer je headphones in hebt.
Je hoort alles wel ontzettend goed met deze doppen. Dat vond ik dus een goeie toevoeging. Het membraan laat overduidelijk geluid door, maar geen water en wind. Dat is precies wat je wil.
De doppen worden geleverd met een soort van driehoekig etuitje. Daar worden we natuurlijk verdrietig van omdat ze daardoor niet goed kunnen drogen.
Nu ik erover nadenk, en ondanks dat ze er marketingtechnisch super hip en futuristisch uitzien, vind ik ze eigenlijk toch wat te duur. Omdat ze niet helemaal lekker zaten heb ik ze minder vaak in gehad, maar dit is natuurlijk persoonlijk. Ik durf dus ook niet te zeggen hoe lang ze mee gaan.
De Doc’s Proplugs heb ik, naast op maat gemaakte doppen, het meest in gehad. Als je kiest voor de geventileerde variant met leash ben je zo’n €25,- kwijt en dan zit je wel gebakken. Het ventilatiegaatje zorgt voor voldoende gehoor en laat eigenlijk geen wind door. Ik merkte wel dat er een heel klein beetje water door kan komen, maar als je geen gat in je trommelvlies hebt hoef jij je hier geen druk om te maken.
Ook de Doc’s klemmen zich vast in je oorschelp en komen niet verder dan het bot. Top!
Ik merkte ook bij deze dop dat je oorschelp wat gaat irriteren na een tijdje. Dit probleem blijf je houden met fabrieksdoppen die niet op maat gemaakt zijn.
Het allergrootste nadeel van Doc’s proplugs vind ik hoe je ze aan moet schaffen. Als je ze online wil kopen moet je een papiertje uitprinten waar verschillende maten op staan afgebeeld. De bedoeling is dat je deze malletjes uitknipt en in je oorschelp doet om te checken welke maat je moet hebben. Dat slaat natuurlijk nergens op.
Je kan dus beter naar de winkel gaan om daar te testen welke grootte je nodig hebt. Bijna elke shop zal wel testdopjes hebben. Het probleem is echter dat je per oor een verschillende maat kan hebben. Zo past in mijn linker oorschelp XL en in de rechter een L. Ik had de mazzel dat ik direct bij de distributeur informatie in kon winnen, en zo twee verschillende groottes meekreeg, maar ik kan begrijpen dat dit in een winkel wat lastiger kan zijn. Zeker als er een of andere zoute gast achter de balie staat die er eigenlijk jackshit van weet.
Als je wil dat deze dop alles afsluit kan je er een beetje vaseline smeren en kiezen voor de ‘non-vented’ optie (zonder gaatje). Je kan er ook voor kiezen om een set te kopen zonder leash. Aan elke dop zit een plastic stukje waar je een touwtje aan vast kan maken. Zelf zou ik gewoon niet moeilijk doen en ze mét leash aanschaffen. Scheelt een hoop gekloot.
Gelukkig zijn deze doppen, als een van de weinige, wel makkelijk schoon te maken met alcoholdoekjes. Doppen die van gewone siliconen worden gemaakt kunnen namelijk gaan brokkelen als je ze met alcohol reinigt.
Ook Doc’s Proplugs komen met een gesloten doosje. Je zal er dus zelf gaten in moeten maken. Dit wil je écht doen. Niet alleen om die bacteriën tegen te gaan, maar ook om te voorkomen dat de dopjes vervormen. Ik heb ze in Indo vaak in de zak van mijn shorts gehad. De combinatie van broeierige temperaturen, een donkere kontzak én reetzweet waren NIET bevorderlijk voor de dopjes. Als jij je Doc’s Proplugs wél met liefde verzorgd kunnen ze makkelijk een paar jaar mee.
Ik vind, naast waterdichtheid, pasvorm en draagcomfort het allerbelangrijkste bij een dop. Daarom heb ik liefde voor de op maat aangemeten oordoppen van de audicien. Bij deze doppen had ik nooit last van pijnlijke en geïrriteerde oorschelpen én ze verneuken ook je gehoorgang niet. SCORE.
Lelijk zijn ze wel. Ik heb ze al sinds ik klein ben (je moet wel om de paar jaar nieuwe laten maken want ze slijten én je oren blijven doorgroeien) en veel mensen dachten vaak dat ik een of ander misvormt bloemkooloortje had als ik ze in had. SAD.
Bij jouw lokale audicie,n zoals Beter Horen, kan je ze voor ongeveer €30,- laten maken. Als je deze ook met wat vaseline insmeert zijn ze helemaal waterdicht. Als je dit soort doppen koopt dan kan je ervan uitgaan dat ze ongeveer drie of vier jaar meegaan.
Helaas hebben ook deze doppen wat serieuze tekortkomingen. Zo hebben ze geen leash en zijn ze niet vented. Je hoort dus geen zak, maar dat kan dus ook fijn zijn als je bedenkt hoeveel mensen er continu liggen te zeiken in het water.
Die leash is overigens wel écht een probleem want ik heb zat wipe-outs gehad waarbij er een dop uitvloog. Vaak vond ik ze wel snel terug, maar ik heb ook zat setjes met maar één dop en dat is eeuwig zonde.
Deze doppen moet je trouwens in warm water wassen en goed laten drogen. Daarna stop je ze in een bakje met voldoende gaten.
Conclusie
Elke dop heeft plus- en minpunten. De vraag aan jou is wat je het belangrijkste vindt. Hou altijd in je achterhoofd dat je een dop moet hebben die klemt in je oorschelp. Een dop die tot de gehoorgang komt. Dus géén dop die als een plug in je gehoorgang gaat. Al deze dingen plus het feit dat je ze schoon moet maken én goed moet laten drogen. Echt doen hoor.
Mijn favoriete doppen zijn die van de audicien en Doc’s Proplugs. Ze zijn misschien niet zo mooi en sexy als de SurfEars 2.0, maar ze doen alle drie hun werk.
Er is echter nog een laatste optie. Voor de volledigheid. Om het af te leren.
Het gaat hier om een bedrijf uit Groot-Britannië en ze heten Surfplugs. Deze doppen worden op maat gemaakt mét leash. Ik dacht ergens gezien te hebben dat ze zelfs geventileerd geleverd kunnen worden, maar op het bestelformulier zie ik dat nergens terugkomen. Het enige nadeel is dat ze het duurste zijn van allemaal (€90,-). Ook met deze doppen kan je ongeveer vier jaar doen als je ze schoonmaakt en goed laat drogen.
Je kan ze via surfplugs.co.uk laten maken. Als je contact met ze opneemt kan je al je wensen doorgeven en zullen zij je vertellen waar je een afdruk van je oor kan laten maken. Deze afdruk moet je dan naar Surfplugs sturen en daar maken zij jouw dop. Elke dop heeft een serienummer die gekoppeld wordt aan jouw eigen mal. Mocht je dus nieuwe doppen nodig hebben, of je raakt er eentje kwijt, dan heb je sneller weer een nieuwe. Een extra tweede set kost €60,- en een losse vervangende dop €35,-.
Het duurt uiteraard langer voor je ze thuis hebt en de procedure is nogal omslachtig. Het zou dan ook een uitkomst zijn als iemand dit in Nederland op kan gaan pakken. Het lijkt mij een goede investering, maar met de andere kan je ook prima uit de voeten.
Updates
16 december 2018
Mijn oproep was om een Nederlandse partij te vinden die surfoordoppen op maat maakt. Doppen die water tegenhouden, maar wél geluid doorlaten en ook nog eens een leash hebben.
En ik heb eindelijk zo’n bedrijf in Nederland gevonden!
Ofja, ik niet, maar een lezer wel. Toen ik deze review in mei lanceerde kreeg ik de tip om naar nog een ander merk te kijken. Waardevol, want de moeite die je moet steken in het fixen van op maat gemaakte doppen uit Groot-Britannië is best een karwei. Althans als je alle features wil hebben die ik heb bestempeld als belangrijk. Weinig mensen hebben zin om zoveel moeite te doen voor een goeie dop en dat begrijp ik wel. Het Nederlandse bedrijf wat mij werd aangeraden leek dus best wel een serieuze kanshebber.
Ik heb het over Earproof. Een Rotterdams bedrijf dat zich specialiseert in het maken van doppen voor muzikanten en sporters. Ik besloot de eigenaar een berichtje te sturen op Facebook met de brutale vraag of hij nog mee wilde doen met de review. Hij was enthousiast en stemde in. Een tijdje daarna ging ik langs bij zijn studio vlakbij Rotterdam Centraal.
Uiteindelijk kreeg ik twee verschillende doppen mee. De €25,- euro variant, die standaard komen met 20 decibel geluids- en waterfilters, en een op maat gemaakte dop van, schrik niet, €139,-. Ook bij deze krijg je die filters.
Bij allebei de doppen kan je kiezen voor een leash, maar dan moet je wel nog €5,- bijbetalen. In mijn ogen een waardevolle toevoeging, zeker als je die dure units hebt. Die €5,- voel je dan ook niet meer. Stel je voor dat je ze kwijt zou raken. Dat zou zuur zijn.
Het mooie van allebei de doppen is dat je de filters gewoon kan verwisselen. De filters blokkeren harde geluiden en houden water ook nog eens tegen. In hoeverre het belangrijk is dat geluid gedempt wordt weet ik niet, maar het belangrijkste vind ik dat het water tegen wordt gehouden terwijl je wel nog kan horen en oriënteren.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik 20 decibel teveel demping vond. Ik denk dat die geluidsdemping meer bedoeld is voor muzikanten. Gelukkig kan je ook om een 10db filter vragen. Dat is prima om nog fatsoenlijk te kunnen horen en gesprekken te houden in het water. Het allerfijnste is dat allebei de doppen je oriëntatievermogen niet aantasten, want dat blijft toch een probleem voor de meeste surfers.
Wat je wel merkt is dat het geluid iets minder goed wordt doorgelaten als er wat water op de filters zit. Als je niet te ver van andere surfers af ligt en een beetje kan liplezen dan merk je hier niks van. Ik had echter niet het idee dat dit mijn oriëntatievermogen beïnvloedde.
Één sessie heb ik zonder filters gesurft om te kijken wat het verschil nou echt is. Je merkt dat geluiden een stuk scherper zijn en dat water vrij naar binnen kan stromen. Dat laatste is kut, maar met die 10db filters hoor je eigenlijk meer dan voldoende. Je wil die filters er dus wel gewoon in houden.
De standaarddoppen lijken een beetje op die Mack’s pluggen, maar dan zonder lange steel. Omdat ze korter zijn gaan ze niet voorbij het bot in je gehoorgang. We weten inmiddels wel dat dit belangrijk is. Daarnaast is het materiaal en verloop van de lamellen (die halve cirkeltjes die van kleiner naar wat groter gaan) soepeler en kleiner dan bij one-size-fits-all doppen zoals die van Mack’s. Daardoor vond ik ze een stuk comfortabeler.
De leash is een aantal keer een echte lifesaver geweest. Ik had een maat die goed aansloot, maar toch popten ze bij mij soms uit. Dat blijf je houden met standaardmaten, zeker als je oren dat niet zijn. Je kan kiezen voor verschillende groottes, maar ook dat blijft uitproberen. Dat lijkt dus een beetje op hetzelfde probleem als bij Doc’s Proplugs. Hopelijk gaan merken hier nog wat op vinden.
Ze terug in je oren doen als ze uitgevallen zijn vond ik soms wat lastiger. Zeker als ze al nat waren. Elke lamel op de dop heeft nogal de neiging om vacuüm te zuigen op de andere lamellen als ze nat zijn waardoor je ineens geen goeie afsluiting meer hebt. Dit is overigens een probleem bij alle doppen met lamellen.
Door je hoofd wat schuiner te houden, de dop goed aan te drukken en deze wat heen en weer te wiebelen haal je die vacuüm weg. Toch is het best een klusje als ze uitfloepen of verkeerd zitten en je handschoenen aan hebt en een hood op hebt. Als je ze gewoon meteen goed in hebt gedaan dan zitten ze onder een hood fantastisch omdat ze zo flexibel zijn en niet uitsteken.
Schoonmaken doe je met wat water en eventueel wat zeep en dan laat je ze zoals gewoonlijk drogen. Je krijgt er een etuitje bij waar je naar mijn mening niks aan hebt. Je wil zoals altijd dat die doppen goed kunnen luchten.
Prima dopen, máár zodra ik mijn op maat gemaakte doppen binnenkreeg heb ik ze niet meer in gehad.
Man, ze zijn duur, maar ze zijn echt fantastisch. Om deze te laten maken moet je wel even langskomen in Rotterdam. Ze worden eigenlijk op exact dezelfde manier gemaakt als op de foto die ik net al liet zien. Het verschil is dat dit nog niet het eindproduct is, maar een mal.
Dat is meteen ook de reden waarom ze relatief duur zijn. Het is best wel vakmanschap om een goeie mal te maken en om er vervolgens een dop van te laten maken.
Nu krijg ik mijn shit gratis en snap ik dat dit voor jou een hele investering gaat zijn. Daarom wilde ik erachter komen of de prijs té absurd is. Ik ging zoeken naar andere soortgelijke bedrijven en stuitte toen op merk genaamd Alpine. Ook in Nederland te krijgen. Ze doen ongeveer hetzelfde, maar zijn wat goedkoper (minimaal €119,-). Het is niet echt duidelijk of ze ook filters hebben. Ze zullen dus sowieso wel water blokkeren, maar het is onduidelijk of je er mee kan horen. Wat dat betreft is €144,- dus geen hele absurde prijs. Daarom hebben de doppen van Earproof toch mijn voorkeur, maar voor de volledigheid zou ik die van Alpine ook nog moeten testen.
Schoonmaken doe je zoals gewoonlijk met water en desnoods een beetje zeep. Laat ze goed drogen en stop ze vooral niet in het etuitje wat je erbij krijgt. Gewoon in een bakje doen met voldoende gaten zodat de boel kan luchten.
Als je goed voor je doppen zorgt gaan ze een aantal jaar mee. Hou er wel rekening mee dat je oren je leven lang door blijven groeien. Op den duur zullen ze dus niet meer passen, maar je zal er zeker wel een jaar of vier plezier van hebben. Omgerekend heb je dan voor €38,- per jaar veilige oren. Da’s €3,20 per maand. Één speciaalbiertje per maand die je zou moeten missen. Best te doen toch?
Naar mijn mening heb je met deze doppen alles wat je nodig hebt. Ze zijn op maat gemaakt en zitten dus comfortabeler dan elke andere fabrieksdop. Je kan dus ook kiezen voor een leash, maar het allerfijnste is dat ze water tegenhouden en je nog steeds gewoon kan horen en oriënteren. Wat dat betreft zijn ze dus nog uitgebreider dan de Britse Surfplugs waar ik het hierboven over had, maar dan zonder al het gekut van het regelen.
Je kan ze zelfs in allerlei kleuren laten maken. Handig want veel surfers vinden oordoppen nog steeds voor pussy’s. Als jij een surfer bent die zich heel veel aantrekt wat anderen van je vinden dan is dit je uitgelezen kans. Als je namelijk kiest voor een kleur die amper tot niet opvalt dan kan je met een gerust hart slapen en blijven je oren óók nog goed!
Toch zijn ze ook niet helemaal perfect. Zo steekt het stukje waar de leash doorheen loopt redelijk uit. Hierdoor schrapen ze wat aan de binnenkant van je hood waardoor je voelt dat je doppen in hebt. Dan bewegen ze een beetje. Dat is soms wat irritant, zeker als je op een golf probeert in te peddelen. Toch vond ik het niet dusdanig kut dat ik de doppen af zou raden.
Sterker nog; ik durf met zekerheid te zeggen dat dit mijn favoriete surfoordop van het moment is.
Conclusie 2.0
De laatste maanden pak ik alleen nog maar de op maat gemaakte doppen van Earproof. Zelf zou ik het de investering dubbel en dwars waard vinden.
Ja, ze zijn duur, maar voor een wetsuit leg je ook al gauw honderden euro’s neer. In de jaren zestig wilden surfers ook geen wetsuits aan omdat je dan een pussy was. Zelfs in water van minder dan 9 graden. Dat is nu ondenkbaar.
Laten we hopen dat dit met surfoordoppen ook gaat gebeuren en dat mensen in gaan zien dat een goeie surfoordop echt een verschil kan maken. Vooral als je aanleg hebt om surfer’s oor te ontwikkelen of van die kutoren hebt zoals ik.
Ik ben ontzettend dankbaar en blij dat mensen mijn artikelen serieus lezen en meedenken. Dat is de hele essentie van deze review; samen zoeken naar alternatieven waardoor wij ons favoriete tijdverdrijf kunnen optimaliseren en langer kunnen surfen.
Behalve dat het dragen van doppen op de lange termijn oorproblemen kan voorkomen is dit niet eens de meest belangrijke boodschap van dit artikel. Het allerbelangrijkste blijft: blijf vanaf nu voor altijd van je oren af. Hoe erg ze ook jeuken, hoe slecht je ook hoort of hoeveel last je er ook van mag hebben. Ga naar de huisarts of KNO-arts, maar blijf er zelf van af. Dat voorkomt de meeste problemen die je ooit met je oren zal ervaren.
Mijn eeuwige dank aan Dr. Frederique Tan en alle merken die bereid waren om mee te doen.
Ik zei toch dat ‘ie uitgebreid was, haha.