Van elk merk heb ik een pak gekregen van 2019, maar toen ik meer onderzoek ging doen naar de 5/3mm Advantage Max van Hurley zag ik dat deze versie volgens mij uit 2018 komt. Da’s in principe geen probleem, want het pak kost nieuw €460,- terwijl je hem nu misschien ergens in een shop voor de helft voorbij kan zien komen.
Hopelijk kan je hem nog vinden want het was serieus best wel een prima pak! Het had wat gekke dingen die soms best positief uitpakten.
EDIT: ik heb inmiddels gehoord dat het pak onveranderd is gebleven in 2019 en voor 2020. Je zou hem dus gewoon nog moeten kunnen vinden!
Features
Laten we eerst weer kijken naar wat het pak allemaal te bieden heeft, dan kijken we daarna wat ik ervan vond. Qua paneling is dit pak overigens bijna hetzelfde als de Advantage Plus 3/2mm die ik afgelopen zomer al reviewde, maar daar vertel ik straks nog wat meer over.
- Thickness: 5/3mm; een hooded wetsuit met 5mm op de romp en 3 op armen en benen heb ik nog niet zo vaak gezien. Vertel ik straks meer over.
- 100% Exoflex V2 stretch material neoprene; het zou een iets stretchier variant moeten zijn van het neopreen in de 3/2mm advantage plus, maar ik heb er vrij weinig verschil in gemerkt en vergelijken kan bijna niet omdat deze panelen dikker zijn.
- Water tight and easy to get off chest zip entry; het ritssysteem is exact hetzelfde als die van SRFACE. Werkt prima, maar ik vind het trekkertje een beetje ‘flimsy’. Sowieso ben ik meer fan van hem dichttrekken naar de open kant van de chestzip in plaats van naar de gesloten schouder. Ik kwam wel redelijk makkelijk in en uit dit pak!
- Attached Brimmed Hood with Adjustable Barrel Cinch; de hood vond ik top, fijn om te zien en te voelen dat hij tot en met je nek gelined is met smoothskin. Dan koelt je kop wat minder af. Over die adjustable barrel cinch was ik minder te spreken. Dat is zo’n mechaniek waarbij je de hood strakker om je gezicht kan doen. Het punt is wel dat ik dit mechaniek bij de meeste merken kut vind. Komt vooral omdat je bijna geen grip op die krengen krijgt met handschoenen aan.
- Performance patterned seams for moving freely; vertel ik zo meer over.
- Insulating Thermo Light V2 Interior; ook dit zou weer een soort van infraroodtechnologie moeten hebben, maar inmiddels heb ik al vaker uitgelegd waarom ik daar nog niet van overtuigd ben. Dat verhaal lees je bijvoorbeeld bij de Xcel Comp X review. In het e-book ga ik er nog verder op in. Verder rekte het prima mee, maar daar vertel ik zo meer over. Dit pak was overigens niet significant sneller droog dan alle andere wetsuits die ik getest heb.
- Double glued and blindstitched construction; dit ga ik dus echt niet nog een keer uitleggen.
- Stretchy, water tight external Power Seams; De naden zijn aan de binnenkant niet getaped, maar hebben dus wel zo’n liquid seam aan de buitenkant. Ik heb (nog) geen lekken gemerkt, dus prima!
- Internal reinforcements in high stress areas; da’s vrij normaal. Je vindt ze natuurlijk aan de binnenkant. Vooral bij plekken als de chestzip of driepaneelpunten.
- Paddle assist forearm panels; gejat uit de triathlonwereld om makkelijker door het water te kunnen glijden met peddelen. Ik ben sceptisch en ik leg straks uit waarom.
- Liquid tape cuff seals prevent flushing on the wrists and ankles; Het is gewoon een siliconen rubbertje aan de binnenkanten van de mouwen en pijpen bij je polsen en enkels. Dit zien we wel vaker. Hoewel het oké werkt, zeker met handschoenen en schoenen, ben ik wel meer fan van een strakkere cuffing zoals bij de Xcel Drylock X.
- Pre-bent leg knee for an anatomical fit; ik vertel zo nog meer over fit, maar ik verklap alvast dat Hurley dit stiekem best wel goed kan!
- Lightweight, durable jersey knee pads; prima pads. niks op aan te merken behalve dat ik ze een beetje dun vond.
- Covert external key pocket on lower leg; godklere wat was dit een kutkeypocket. Veel merken snappen overigens niks van het plaatsen van keypockets, maar deze was zo strak dat ik hier in eerste instantie een grap had neergezet die zo hard was dat ik wel zelfcensuur moest toepassen. 😅
FIT
Met dit pak, net als bij de Advantage Plus 3/2mm, had ik wel een beetje alsof ik naar zo’n radioreclame aan het luisteren was over t-shirts voor lange mannen. Girav met een V. Je hebt ze vast wel eens gehoord als je geen Bluetooth autoradio hebt, na 6,5 week nog steeds je kapotte aux-kabel niet heb vervangen of eigenlijk gewoon raar bent.
Want wie luistert er nou nog radio? Behalve Radio NL met Marcel, da’s echt goud.
Bijzonder vind ik hoe op alle foto’s dit pak bijzonder lang lijkt te zijn. Op productfoto’s, mét superjacked paspoppen, lijkt de romp best wel lang en ook op foto’s met modellen lijken de ledematen eigenlijk te lang. Vooral op de knieën. Zelf merkte ik ook dat dit wetsuit een redelijk slungelige fit heeft.
Mocht je dus vrij lang zijn, ga dit pak dan sowieso even passen. Mogelijk is dit pak precies up your alley.
Stretch vs. warmte
Toch vind ik dat ze bij Hurley echt iets goed hebben gedaan met het kiezen van hun panelen. Hierdoor heb ik veel gevoel van bewegingsvrijheid gehad, maar dat heeft natuurlijk ook met de dikte van de panelen en de naden te maken.
Er zijn redelijk wat elementen die bijdragen aan hoe rekbaar dit pak was. In volgorde van belang zijn dat volgens mij:
- Dikte van de panelen op armen en benen
- ‘cut’ van de pasvorm
- naden
Een van de voordelen van een pak ‘uitkleden’ is dat je vooral wint op gewicht. Een lichter pak is eigenlijk altijd rekbaarder en drukt naar mijn ervaring minder op je lijf waardoor je makkelijker beweegt. Het nadeel is wel dat het pak ook kouder lijkt aan te voelen.
Hoewel het niet per se vreemd is, vind ik het toch bijzonder om te zien dat er een 5/3 versie bestaat met hood. Zelf zou ik voor de warmte toch een mm extra op de armen doen. Zeker als het water schijnbaar zo koud is dat je een hood nodig hebt. Wat ik dan ook bijzonder vind is dat er geen single lined panelen in de borst en rug zitten, maar op de hood dan weer wel.
Ik vond dit dus niet het meest warme winterpak, maar voor een sessie van anderhalf uur heb ik me er prima mee vermaakt.
Paddle assist forearm panels
Het peddelen zou nog makkelijker moeten worden door de Paddle assist forearm panels. Een soort van polyurethene print die kanaaltjes op je pak moeten creëren waardoor je makkelijker door het water manoeuvreert. Dat is dus iets wat uit de triathlonwereld komt.
Ik durf niet te zeggen hoeveel effect dit nou werkelijk heeft en objectief meten is niet te doen. Ik heb een poging gedaan, maar dat bewaar ik voor het e-book.
Het ziet er in ieder geval wel cool uit.
Conclusie
Je kont het pak hier kopen, maar hij lijkt op de site van Nike (moederbedrijf Hurley) uitverkocht zijn. In principe boeit dat ook niet, want je wil hem natuurlijk in de winkel kopen. Dan kan je hem even passen en zo stimuleer je ook nog eens je lokale surfeconomie, nice!
Je weet nu in ieder geval wat het jargon allemaal betekent. Dus als je in de winkel wat van Hurley bekijkt, dan snap je in ieder geval wat ze bedoelen.
Al met al vond ik het best een verrassend pak en heb ik er in wat kortere sessies veel lol mee gehad. De fit was alleen iets te lang voor mij. Mocht je op zoek zijn naar een hooded chestzip pak waar je relatief makkelijk in en uitkomt dan moet je deze ook echt checken!