Lieve kinders. Dit is het aller, alerlaatste pak wat ik moet reviewen voor dit project. Nee, we gaan niet sentimenteel worden. Een soort van afsluitend artikel zal ik waarschijnlijk nog wel maken. Een artikel in de trant van wat je met al deze informatie moet, want het is nogal wat.
Voor nu gaan we het nog even hebben over een wetsuit. En dat is het allerwarmste en duurste (€219,99) pak van de Decathlon. De Olaian SWITCH 900 5/4mm (hooded).
Olaian is trouwens de vervangende naam van Tribord voor alle Decathlon producten die ook maar iets met surfgerelateerde sporten te maken hebben. Dat 900 gedeelte staat volgens Decathlon voor het volgende:
“Als je minder dan een uur aan een stuk surft, zijn de modellen 100 geschikt. Om tot 2 uur te surfen, kies je de modellen 500 en tot 3 uur de modellen 900. In vergelijking met de modellen 100 zijn de modellen 500 warmer (beter waterdicht) en beperken ze meer vermoeidheid (meer bewegingsvrijheid) en irritaties. Hetzelfde geldt voor de modellen 900 ten opzichte van de modellen 500. Opmerking: de modellen 900 zijn minder gemakkelijk aan te trekken.
We hebben hier dus te maken met het meest hi-end winterpak van Decathlon.
“Waarom dat hooded in de titel tussen haakjes dan?”
– Jij
Nou, het ding is dat je bij dit pak een hood met borst/nek/rugpaneel krijgt die je erop of eraf kan ritsen. Er zit namelijk ook een borst/nek/rugpaneel zónder hood.
Dan moet ik er wel bij zeggen dat JIJ die krijgt. Ik kreeg hem namelijk niet. De persoon die mijn wetsuit heeft verstuurd had er denk ik één uit het magazijn gehaald en daar zat alleen de hooded variant van het ritsbare paneel bij.
Daarbij was dit paneel ook XL, terwijl mijn pak een L is. Let er dus goed op of je de juiste ritsbare nekpanelen erbij hebt als je het pak gaat passen en kopen.
Die XL hood steekt namelijk qua rits een beetje uit, logisch bij een L wetsuit, daardoor wordt het ook moeilijker om hem met een drukknoopje vast te maken.
Ik kwam hier overigens pas zo laat achter dat ik eigenlijk niks meer terug kon sturen. Contact erover opnemen leek daarom een beetje mosterd na de maaltijd. Het is dus gewoon een foutje geweest met inpakken gok ik zo.
No hard feelings, Decathlon. Hopelijk gaat het wel beter als iemand het pak online besteld. Wat ik overigens niet zou begrijpen, want Decathlon zit echt overal en je wil zo’n kreng toch echt even passen lijkt me.
Ritsen
Nu we toch bij de rits zijn kan ik net zo goed vertellen wat ik ervan vind. Gelukkig is de achterste op je rug een YKK rits, dat is eigenlijk het beste merk wat er is, maar het is wel een iets minder luxe variant.
De rits op borst voelt steviger, maar is wel van een ander merk (PK). Hij vloekt qua looks een beetje met de rest van het pak, maar dat boeit niks natuurlijk. Hij ritste wel iets stroever, maar tegelijkertijd voelde deze ook een stuk degelijker.
Ritsen laten meestal water door en bij dit pak heb je er dus twee. Één op je borst en één op je rug. Om dat nekpaneel dus te vervangen van eentje met hood naar eentje zonder. Of andersom, wat jij wil. Hierdoor stroomt er toch wat makkelijker meer water naar binnen. Dat vind ik met een winterpak niet heel relaxed.
Net als bij het zomerpak, wat ik ook gereviewed heb, heeft dit een chestzip die aan beide schouders open is. Bij die review schreef ik dit:
“De allereerste chestzips waren volledig open. Je moest dan een flap met twee handen over je hoofd trekken en hem vast ritsen. Tegenwoordig zie je vaak dat die chestzips al aan een schouder vastgemaakt zitten. Daar heb ik in eerdere reviews al afbeeldingen van laten zien.
De Decathlon Olaian 900 3/2 chest-zip heeft daarentegen nog precies zo’n oud systeem en dat komt met een paar voordelen en nadelen.Het fijne is dat het ontzettend makkelijk is om in en uit je pak te stappen. Hoewel neopreen en chest-zip constructies tegenwoordig veel toegankelijker zijn blijven veel mensen het een kutsysteem vinden.
Zeker omdat kwalitatieve back-zip wetsuits steeds minder geproduceerd worden, waar veel surfers van de ouwe stempel nog steeds fan van zijn, kan een chest-zip als die van Decathlon een mooie tussenoplossing zijn.Het allergrootste nadeel is wel dat je hierdoor een extra opening hebt waar water in kan stromen. Ja, je kan de uiteindes met een elastiek wat strakker en dichter trekken, maar met wipeouts merkte ik overduidelijk dat water sneller naar binnenstroomde dan bij de andere pakken.
– Ik
Ook hier lijkt me dat niet het einde van de wereld omdat het een zomerpak is, maar echt comfortabel was het niet.”
Vervang de naam van het pak én zomer naar winter, en het hele verhaal gaat hetzelfde op voor dit pak. Daarnaast vond ik het ook best lastig om die hood te pakken als hij ergens tussen mijn schouderbladen bungelde.
Features
Ik heb natuurlijk al stiekem wat features benoemd. Het ding is dat Decathlon eigenlijk nauwelijks tot geen features noemt op hun website, maar wat ik weet zal ik hier benoemen.
- Veelzijdig, afneembare kap. Incl. twee flappen: een met gewone hals en een met kap. Hier hebben we het net al over gehad. De ‘kap’ zat in ieder geval prima bij mij!
- Waterdichtheid, neopreen 5-4 mm, genaaid-gelijmd. Moet goed aansluiten. Enof ‘ie goed aan moet sluiten! Hij heeft GBS naden, maar ik had wel het gevoel dat ze toch wat water doorlieten. Da’s niet heel fijn met een winterpak, maar als je eenmaal warm bent is het niet het einde van de wereld. De panelen zijn overal dik genoeg, maar het is wel jammer dat er geen smoothskin panelen in het pak zitten verwerkt om windchill wat te reduceren. Gelukkig zit het wel op je hood, maar alleen rond je gezicht en op de bovenkant van je bakkes. Ook dat had wel iets meer gemogen, maar nu krijg je misschien net wat minder brainfreeze. Ik vond dit dus niet het meest warme winterpak,
- Droogtijd, geruwde voering in gerecycleerd polyester die ultrasnel droogt. Dit pak droogde niet sneller dan elk ander pak, maar voelde wel wat langer nat aan. Er zit aan de binnenkant ook zo’n pluchen stofje, maar wel alleen op je borst, rug, buik en bovenbenen. Da’s best normaal.
- Bewegingsvrijheid, ultrastretch neopreen. Ergonomische snit. Rits op de borst. Over die rits hebben we het al gehad. Ultrastretch neopreen is in dit geval naar mijn onderzoek gewoon het ouderwetse neopreen wat nog gemaakt wordt op basis van olie. Ik ga in het e-book nog in op duurzaamheid, maar hou wel in je achterhoofd dat aan het einde van de streep een ‘duurzamer’ materiaal als limestone net zo vervuilend kan zijn.
- Irritatiewerend, meer comfort aan de oksels. Gladde en dikke kraag. Verstevigd op de knieën. Meer comfort aan de oksels heeft ook wat met die “Ergonomische snit” te maken. Daar vertel ik zo meer over. Irritatiewerend is het eigenlijk alleen maar door de lining aan de binnenkant en het feit dat de naden getaped zijn. Misschien dat die kraag ook irritatie tegen gaat, maar in het hooded ritspaneel zat verder niet zo’n feature. Ik vermoed dat het dezelfde bikinistofachtige feature is uit het zomerpak. De kneepads vond ik best wel bijzonder, Die zijn namelijk als rechthoekig paneel in het been genaaid in plaats van een meer knieschijfachtig stuk wat je tegenwoordig vaak ziet. Hierdoor lijkt er een iets minder organische fit op je benen te ontstaan, maar om heel eerlijk te zijn heb ik hier niet echt last van gehad tijdens het surfen.
- Strakkere cuffing op polsen en enkels met siliconen zegel aan de buitenkant. Waarom ze dit niet als feature noemen snap ik echt niet. Strakkere cuffings = altijd een big plus. Nu ziet het er niet zo fancy uit als bij de Xcel Drylock X, maar door de siliconen zegel aan de uiteindes van het pak krijg je een strakkere cuffing. Met handschoenen en schoenen merkte ik al helemaal geen flushing van water (bij wipe-outs). Jammer is wel dat de siliconen zegel aan de buitenkant van het pak zit. Als het aan de binnenkant had gezeten had het de mouwen en pijpen mogelijk nog beter op hun plek laten zitten.
- Taping op de naden aan de binnenkant. Goed dat ze erop zaten, maar wel gek dat ze dit niet als feature noemen bij irritatiewerend en waterdichtheid. Althans ik snap dat ze hem niet genoemd hebben bij waterdichtheid omdat er dus best wat water via de naden naar binnenstroomde, maar misschien was dat wel een fabrieksfoutje bij mijn pak. Irritatiewerend werkt het in ieder geval wel omdat je geen naden hebt die over je huid schuren.
Pasvorm en paneelconstructie.
Aangezien de pasvorm en paneelconstructie exact hetzelfde zijn als bij het zomerpak kopieer en plak ik hier hetzelfde verhaal.
Ondanks dat het rugpaneel niet opgedeeld is in grotere panelen, had ik wel het idee dat ik wat meer bewegingsvrijheid bij mijn bovenrug had had door het ouderwetse ritssysteem. Je hebt namelijk twee schouders die volledig vrij kunnen bewegen.
Objectief gezien zal het waarschijnlijk een minimale winst zijn, maar tel je zegeningen.
Het pak is opgedeeld in veel verschillende panelen. Hierdoor krijg je meer naden en een specifiekere pasvorm.
Is persoonlijk natuurlijk, maar ik vond de fit in dit pak wel prettig. Dat heb ik niet heel vaak. Ik ben over het algemeen wel meer fan van grotere panelen omdat het meer bewegingsvrijheid geeft, maar ik had niet het idee dat ik heel erg tegen werd gehouden in mijn bewegingen door al deze naden. Dat is natuurlijk logisch als de pasvorm bij je aansluit.
Als je net als ik wat weg hebt van een omgedraaide verkeerspion dan kan dit pak best de moeite waard zijn om even te passen. Zeker als je wat krapper bij kas zit.
Ohja, het sleutelvakje zit bij je borst, maar is weer klassiek te strak en te klein. Jammer wel.
Conclusie
Ook de conclusie van dit pak lijkt in veel opzichten op dat van het zomerpak. Ik vind dit namelijk een controversieel pak met een aantal flinke tegenstrijdigheden.
Het is een beetje alsof je terug in de tijd gaat met dit pak. Terug naar de tijd van het begin van de chest-zips.
Een beetje alsof dit het Voedingscentrum van de wetsuits is. Voedingscentrum heeft namelijk ook vrij gedateerde content en loopt een beetje achter op de rest.
Je betaalt 220 ekkies voor dit pak. Dat is nog steeds het allergoedkoopste (hooded) winterwetsuit in deze test, maar vind ik nog redelijk duur. Het neopreen is best soepel en van alle winterwetsuits ging het aan en het uittrekken het meest makkelijk.
Helaas komt die medaille ook met een keerzijde. Daarom hoop ik dat ze echt wat met de afwerking, rits-constructie en materiaalkeuze gaan doen, maar vooral ook met met de naden.
Die kans zit er overigens dik in omdat ze het zomer- en tussenwetsuit inmiddels ook hebben aangepast. Helaas heb ik die (nog) niet getest.
Alle kritiek heeft dus voornamelijk te maken met comfort en warmte. Het wetsuit doet verder namelijk wel wat het zou moeten doen, maar doet dat echt in de basis én is in deze ondersteuning niet altijd consequent.
Als als je wil beginnen met surfen en nog niet weet of je het écht wat gaat vinden. Óf als je niet veel te besteden hebt en ook niet hele hoge eisen aan een pak stelt dan is dit pak best wel het checken waard.
Je vindt hem hier óf je gaat hem natuurlijk lekker passen en kopen bij de Decathlon.