Godherenjezus wat een joekel van een naam weer. Lekker voor Google wel.
Waar het eigenlijk op neer komt is dat je de wedstrijdvariant van een winterpak krijgt met een ”speciaal” soort lining aan de binnenkant. Met zonder rits ook.
Da’s volgens mij best bijzonder want volgens mij wordt er niet echt vaak op winterse plekken gesurft tijdens wedstrijden. Door de Xcel Comp X weten we inmiddels dat wedstrijdpakken best wat flexibeler zijn, maar ook flink wat inleveren op wartme. In principe is het dus de bedoeling om er ongeveer een heat van 20 minuten in te kunnen surfen. Toch ontstaat het ‘Comp’ gedeelte van dit pak vooral door wat anders.
Het betekent namelijk dat het de Furnace Carbon lining op 75% van de binnenkant heeft in plaats van aan de volledige binnenkant zoals bij de Furnace Carbon Ultra ziet. In het geval van de Comp heb je op je onderbenen en borst + armen geen Furnace Carbon lining aan de binnenkant, waardoor je paneel dunner wordt en er meer flexbiliteit bij je bovenlichaam en armen is zonder in te leveren op warmte.
Billabong wil met zijn Furnace Carbon lining laten zien dat een competitiepak niet per se kouder hoeft te zijn, denk ik, maar is dat ook zo?
Voor ik daar antwoord op ga geven gaan we eerst eens kijken naar de specs.
Features
- 5/4 mm men’s zipperless wetsuit; oké…
- Ultra lightweight / High stretch comp wetsuit; Uhu…
- STAY WARMER; pissen in je pak helpt daar ook bij!
- 75% Furnace Carbon lining: carbon threads maximize warmth and minimize weight; 75% houdt dus in dan alles behalve je borst, armen en kuiten aan de binnenkant bedekt zijn met zo’n sneldrogendlaagje. Ik ga hier zometeen nog op in. 75% ‘speciale’ warme lining zie je overigens bij de meeste 5/4’s zonder hood wel.
- A new Fluid quick dry pattern channels water, dries fast and is ultra flexible; dan neem ik meteen dit onderdeel mee.
- STAY DRIER; Op dit punt kwam ik erachter dat deze capslock tekstjes op de website van Billabong eigenlijk een soort tussenkopjes zouden moeten zijn, maar ze er in de praktijk als bullet points tussen staan. Beetje gek, maar ik zal nu stoppen met flauwe grapjes maken.
Of toch niet? - Drymax water tight entry system with internal membrane stops water; het is een beetje lastig om erachter te komen wat ze precies bedoelen, maar dit is eigenlijk het hele zipless systeem met overlappend flap gedeelte op je rug en een glideskin kraag die zo geknipt is dat het met de ronding van je nek mee beweegt. Een vrij complexe constructie waar ik zo nog op in ga, maar ik vind het wel heel knap gedaan. Ik vond het wel redelijk krap worden met een losse hood, maar met een hooded vest van 2mm leek het wel wat beter te zijn. Volgens mij hebben ze dit pak ook in een hooded variant. Dat kan dus ook een oplossing zijn.
- STAY FLEXIBLE;
- Anatomic strategic shaped seams with X-flex back panel flex zones; uniek, en bij geen enkel merk (in deze test) heb ik zo’n soort paneling gezien. Ga ik zometeen ook op in!
- STAY LIGHT; I wake up feeling like you won’t play right.
- Drystretch External Jersey; komt op hetzelfde neer als de Airlite stretch hieronder.
- Hold Less Water; hij houdt niet per se minder water vast heb ik met de droogtest gemerkt, maar het pak is sowieso wat lichter dan andere pakken. Dat kan een paar redenen hebben: Stiekem het pak minder dik in neopreen maken (kan ik niet bewijzen omdat ik geen diktemeter heb en ze de uiteindes van de pakken dicht hebben gemaakt), een lining gebruiken die minder water opneemt, geen rits erin doen, niet overal liquid seams op de naden aan de buitenkant en niet overal taping aan de binnenkant.
- SMART FOAM; Tis goverdomme geen matras wel?
- Made from upcycled car tires, Smart Foam provides 300% stretch while maintaining the highest thermal retention; beetje greenwashing wel. Bij andere merken noemen ze dit gewoon Carbon Black. Carbon Black zorgt voor een stuk rubber wat iets steviger is (en daardoor minder snel scheurt) en kleurt het neopreen zwart. 300% rek is redelijk normaal ook. Omdat het van dezelfde fabrikant komt mag je ervan uitgaan dat ze gewoon de Limestone variant gebruiken. Ze zeggen overigens ook dat het Oxygen Blown is, maar daar is helemaal niks over te vinden. Ik denk zelf dat het te maken heeft met de chemische reactie van de materialen met een ‘foaming agent’. Hierdoor wordt het een rubber met allemaal belletjes stikstof erin. Dit helpt onder anderen bij jou warm houden.
- AIRLITE STRETCH; zie één feature hieronder.
- Flexible exterior jersey is made with an exclusive engineered perforated knit, made to stretch to 350% its usual resting state; de meeste outer linings rekken voor 300% mee. Ik denk zelf dat die 50% extra eigenlijk verwaarloosbaar is, maar dat het wel heel slim is om te kijken naar materialen die minder water absorberen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je polyamide lining zo te naaien dat er gaatjes in lijken te zitten. Zoals ik al aangaf is het pak wat lichter dan andere pakken, wat ik wel lekker vond, maar je kan niet met 100% zekerheid zeggen dat het ook daadwerkelijk door deze lining komt. Zo’n soort lining is inderdaad wel uniek, althans in deze test. Het lijkt ergens een beetje op de Diamond Flex van C-Skins, dat interview lees je nog eens hier.
- Machine-applied Superflex neo tape; niet heel bijzonder, zit overigens overal aan de binnenkant behalve op de armen. Dan heb je wat meer rek, wel zo lekker. Op de naden de buitenkant, op armen, rug en schouders, zit overigens wel zo’n liquid seam om toch voor een waterdichte naad te zorgen. Interessante keuze , maar het levert toch ook een iets lichter en flexibeler pak op. Het kan mogelijk wat minder lang meegaan of voor wat rash zorgen op je armen. Een blote gestikte naad op plekken die veel bewegen kan namelijk gaan schuren. Zelf heb ik er geen last van gehad.
- Minimal seams for maximum flexibility; vooral in het bovenlichaam, bij de armen en schouders lijken er minder naden te lopen. Ik ben fan!
- | Temperature Guide: 9°C – 15°C | #SURFALLDAY; #koukleum #kannogbestwatkouder #steljenietaan
Irritant
Laat ik even met iets negatiefs beginnen. Wat ik irritant vind bij Billabong is hoe onduidelijk ze zijn. Je hebt zoveel verschillende series en lijnen en categorieen dat je eigenlijk geen idee hebt wat de (minimale) verschillen tussen soorten pakken zijn. Elke feature heeft weer zo’n vage naam en uitzoeken wat het precies is leidt altijd tot hetzelfde: de standaard specs die je bij zo’n beetje elk pak terugziet komen, op een paar dingen na dan.
Vervolgens leggen ze over geen enkele feature uit wat het precies doet of kan je online eenvoudig meer info vinden. Gelukkig had ik het marketingboekje nog. Daar stond nog wat meer info in.
Furnace Carbon
Oké, het hele ding van dit pak is dus de lining aan de binnenkant. Het moet een lichtgewicht, sneldrogende, flexibele en warme lining zijn. Hierbij zijn er koolstofvezels door het nylon heen genaaid wat voor die bijzondere eigenschappen zou moeten zorgen. Daarnaast hebben ze hoogpolige stukjes in bepaalde patronen erin genaaid waardoor het sneller water af zou moeten voeren waardoor je een lichter pak hebt die ook nog sneller droog is.
Dat klinkt allemaal dope en ik kan je ook zeggen dat het prima warm is. Dat komt niet alleen door die lining, maar bijvoorbeeld ook door de naden en een minima aan het spoelen van koud water via openingen.
Toch zijn het bijzondere claims die in mijn optiek niet echt bewezen worden. Sowieso is hitteretentie door het gebruik maken van carbon best een interessante claim, maar kan ik nergens studies of de gedachtegang erachter lezen. Wat dat betreft heb ik er dus dezelfde scepsis bij als de TDC van Xcel.
Daarnaast is het pak niet sneller droog dan alle andere pakken die ik heb getest. Het is overigens wel het meest lichte winterpak wat ik heb getest, maar dat komt ook omdat deze unit geen ingebouwde ‘hood’ heeft.
Fit en constructie
Ik vond de constructie in dit pak best bijzonder. Naast keuze in paneling is een fatsoenlijk zipless systeem maken best wel een uitdaging
Door een systeem met een intern overlappend ‘membraan’, wat eigenlijk gewoon twee flappen zijn op je rug die overal elkaar heen vallen, zat het pak best lekker. Toch had ik best veel moeite met het aan én uittrekken het pak. Een winterpak met een zipless systeem heeft vooralsnog dus niet mijn voorkeur.
Gelukkig heb ik wel, mede door de kraag, weinig last gehad van spoelsessies. De boel werd wel redelijk strak met een losse hood wel wat strak worden, daar was ik dus minder fan van.
Wat wel heel dope is, is het feit dat vooral in het bovenlichaam en de armen minder naden lopen en de panelen op je rug in een X vorm aan elkaar zijn vastgemaakt. Zelf hou ik erg van grote panelen omdat het mij een gevoel van grote bewegingsvrijheid geeft. Minder naden en grote panelen houden namelijk nog steeds in dat je meer rek hebt. Je levert dan misschien wel in op een bepaalde pasvorm, maar daar heb ik eigenlijk geen last van gehad. Jij misschien wel, maar dat moet je zelf maar even checken.
Conclusie
Voor €350,- heb je een Billabong 5/4 Furnace Carbon Comp Zipperless Fullsuit. Da’s al iets duurder dan het gemiddeld winterpak wat we hebben gezien, maar dan heb je ook best een leuk pak.
Onder de 9 graden heb ik dit pak ook nog gesurft, maar vond hem dan wel wat sneller koud worden op mijn bovenlichaam en armen. Ik denk dus niet dat je met deze variant heel de winter door wil surfen. Langer dan 20 minuten erin surfen kan natuurlijk zonder enig probleem. Ik vind de het ‘comp’ gedeelte in deze naam dus een beetje overdreven.
Al met al zou je het dus wel een competition pak mogen noemen omdat het dunner is op de plekken die veel moeten bewegen en daar ook minder/andere naden heeft. Daarnaast is het pak ook nog eens wat lichter dan de andere wetsuits in deze test. Zo’n 300 gram, da’s best wat.
Wat ik wel jammer vond is dat er geen smoothskin stukken in dit pak zitten. Zeker als het winderig en koud is kan dat naar mijn ervaring best wat schelen in (gevoels)temperatuur. Da’s ook het nadeel van een comp pak.
Het zipless gedeelte vond ik wel pittig. Een winterpak zonder rits heeft redelijk veel rek nodig. Hoewel ze dat qua constructie best mooi verzonnen hebben vond ik het nog steeds een hels karwei om dat kreng aan en uit te trekken. Misschien heb jij dat minder.
Toch is het pak naar mijn mening gewoon een redelijk standaard wetsuit, maar wel met wat unieke dingen die ik nog niet echt bij andere winterpakken heb gezien.
Hiermee heb ik het dan vooral over de paneling en de flexibiliteit bij de armen. Dat was best bueno.
Je kan het pak overigens hier bestellen, maar het beste ga je natuurlijk naar je lokale shop. Dan kan je hem even passen, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, maar steun je ook nog je lokale surfeconomie.
Tabé